Hjem
UiB innovasjon
From research to change

Inviterer til stor innovasjonsfestival ved UiB

20. september fylles UiB-bygget Nygårdsgaten 5 av nyskapende idéer, forskning, presentasjoner og debatter. Målet er å skape en møteplass, styrke samarbeidet mellom akademia og samfunnet, og vise fram noen av de spennende prosjektene som utvikles på UiB.

Illustrasjonsbilde av studenter som ser på teknisk utstyr.
UiB Innovasjonsfestival finner sted i læringsarenaen i Nygårdsgaten 5. Festivalen blir en møteplass for forskere, studenter og samarbeidspartnere, og skal gi innsikt i bredden av innovasjon ved UiB.
Foto/ill.:
Eivind Senneset

Hovedinnhold

- Mitt håp for dagen er at kollegaer og studenter får øynene opp for hvordan deres egen forskning kan ha betydelig samfunnsverdi. Det hjelper å se at andre prøver seg og at noen lykkes i dette, sier Gottfried Greve, som er viserektor for innovasjon, satsinger og klynger ved UiB.

Alle fakulteter representert

Leder av programkomitéen er Øyvind Frette, prodekan for forskning og innovasjon ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Han er opptatt av å synliggjøre bredden av innovasjon ved universitetet.

- Innovasjon kan ha ulik betydning i ulike fagmiljøer. På programmet er alle fakulteter, Universitetsmuseet, Universitetsbiblioteket og sentralt nivå representert. Vi tenker innovasjon som et bredt begrep, men en felles faktor er gjerne at innovasjon skal føre til en samfunnsnyttig endring. Derav navnet på innovasjonsfestivalen; «From research to change», sier Frette.

Gjennom dagen vil publikum blant annet kunne få med seg en innovasjonsstafett, hvor 9 forskere hver får 4 minutter til å fortelle om sine innovative prosjekter. Det vil også bli flere parallelle sesjoner og en panelsamtale om UiBs rolle i den grønne omstillingen i vår region. På et stort vrimleområde kan man utforske ulike stands og utstillinger, som ulike læringsspill fra Geofysisk institutt (GFI) og SLATE, en bioreaktor som lager bein for transplantasjoner og en maskin for elektromagnetisk hjernestimulering.

Keynote-taler er Dr. Emma Salgård Cunha ved Universitetet i Cambridge, som vil holde et foredrag med temaet "Building social impact at scale: experiments in arts, humanities and social science commercialisation at the University of Cambridge".

- Vi håper på, og oppfordrer til, at mange av våre studenter og vitenskapelige ansatte møter opp, og bidrar til at dette blir et flott arrangement, sier Frette.

Forskning ut i samfunnet

Viserektor Greve viser til at UiBs strategi har tittelen «Kunnskap som former samfunnet».

- Samfunnet er avhengig av at kunnskap skapt gjennom forskning, tas i bruk. Det krever samhandling mellom akademia og samfunnet rundt, diskusjon rundt ansvarlig innovasjon og styrking av innovasjonskulturen på UiB. Målet med festivalen er å få frem betydningen av forskningsdrevet innovasjon og vise noe av all innovasjon som skjer ved UiB - i bredden av fag, sier viserektoren.

Han forteller at UiB har sterke tradisjoner for å sette kunnskap i bruk gjennom nye teknologiske løsninger, tjenesteinnovasjon og sosial innovasjon.

- Blant annet driver vi seks kunnskapsklynger og deltar aktivt i flere næringsklynger. Sammen med NTNU jobber vi mot norsk deltakelse i en europeisk «Knowledge and Innovation Community (KIC) in the field of water, marine and maritime sectors and ecosystems». UiB jobber også med å bygge innovasjonskultur på flere fronter, blant annet med et eget innovasjonsutvalg som har bred representasjon, ved at innovasjonskunnskap inngår i flere av våre studieemner og med stipendet UiB idé, som deles ut for fjerde året.

- Men vi må likevel bli bedre på dette området, slår Greve fast, og håper at denne dagen kan bidra til å inspirere forskere og studenter.

- Innovasjon kan ikke styres ovenfra. Det må skje i fagmiljøene der arbeidet gjøres. Men det krever en innovasjonskultur på UiB.  Å sette kunnskap i bruk, enten det er produkter, tjenester eller sosialeendringer, krever kunnskap om hvordan en skal gå frem for å få det til, sier Greve.

Utdeling av UiB idé

Som avslutning av innovasjonsfestivalen vil det bli en offisiell utdeling av årets UiB idé, med prosjektpresentasjoner.

- UiB idé er et ledd i arbeidet med å bygge en kultur for innovasjon ved universitetet. Det er et program for idéer i en tidlig fase, og er åpen for alle former av innovasjon fra alle fag, sier innovasjonsrådgiver ved UiB, Lilit Mailyan, som koordinerer arbeidet i programkomiteen for festivalen.

Hun forteller at flere tidligere vinnere av UiB Idé er med på programmet; som Justas Zalieckas og studentinnovasjonsprosjektet Urban Ocean. Begge disse har ved hjelp av midler fra UiB Idé utviklet sine ideer, og senere mottatt annen støtte; Zalieckas fra både Det europeiske forskningsrådet (ERC) og Trond Mohn forskningsstiftelse, og Urban Ocean gjennom Innovasjon Norge sitt STUD-ENT-program.

Mailyan håper at deres suksess vil inspirere enda flere studenter og ansatte til å utforske og videreutvikle sine egne idéer, gjerne med veiledning fra forsknings- og innovasjonsavdelingen.