Styre og ledelse

Jubileumsmarkering: 150 år siden oppdagelsen av leprabasillen

I 2023 er det 150 år siden oppdagelsen av Leprabasillen, det skal markeres med flere arrangementer i løpet av året og 28. februar inviterer vi til jubileumsmarkering i Universitetsaulaen.

Bilde av Armauer Hansen mens han arbeider
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Gerhard Henrik Armauer Hansens er «uten sammenlikning den mest berømte norske lege gjennom tidene» (Norsk biografisk leksikon). Den største bragden var oppdagelsen av leprabasillen, M.leprae, først observert 28. februar 1873.

Oppdagelsen representerte et medisinsk paradigmeskifte da den for første gang viste at en bakterie er årsak til kronisk sykdom. Den representerte også et epidemiologisk gjennombrudd med konsekvenser for forebyggende medisin og helselovgivning i Norge, og globalt.

Fortsatt relevante problemstillinger

Armauer Hansens forskning representerte innsats i Nobelprisklasse, og sykdommen omtales i mange land som «Hansen’s disease».

Mange av problemstillingene Armauer Hansen diskuterte er fremdeles relevante, som forholdet mellom individets frihet og kollektivets rett på beskyttelse i møte med smittsom sykdom. 150 år etter oppdagelsen er lepra fremdeles et folkehelseproblem i flere land.

Universitet i Bergen inviterer med dette til den offisielle norske markeringen av jubileet.

Smakebiter fra programmet

• 11:00-12:30: Program med taler om oppdagelsen, dens betydning og konsekvenser, musikkinnslag og hilsninger.
    Blant talerne finner du rektor Margareth Hagen, ordfører Linn Kristin Engø, generalsekretær i WHO Tedros Ghebreyesus, leder for Rafto-stfitelsen Jostein Hole Kobbeltvedt, Armauer Hansens barnebarn Abbi Patrix, professor emeritus Lorentz Irgens, leprapasientene Kofi Nyarko og Paula Soares Brandão, og WHO-lepraambassadør Yohei Sasakawa. Konferansier er dekan ved Det medisinske fakultet, Per Bakke.
  • 12:30: Kransnedleggelse ved Armauer Hansens byste og grav i Botanisk hage
  • 12:45: Mottakelse/lunsj for inviterte gjester, fulgt av omvisning i Armauer Hansens Minnerom ca. kl. 14:00.

Det blir også en webcast for et internasjonalt publikum fra klokken 13:00. Lenke kommer.