Styre og ledelse

Jubileumsmarkering: 150 år siden oppdagelsen av leprabasillen

I 2023 er det 150 år siden oppdagelsen av Leprabasillen, det skal markeres med flere arrangementer i løpet av året og 28. februar inviterer vi til jubileumsmarkering i Universitetsaulaen.

Bilde av Armauer Hansen mens han arbeider
Foto/ill.:
UiB

Hovedinnhold

Gerhard Henrik Armauer Hansens er «uten sammenlikning den mest berømte norske lege gjennom tidene» (Norsk biografisk leksikon). Den største bragden var oppdagelsen av leprabasillen, M.leprae, først observert 28. februar 1873. Oppdagelsen representerte et medisinsk paradigmeskifte da den for første gang viste at en bakterie er årsak til kronisk sykdom. Den representerte også et epidemiologisk gjennombrudd med konsekvenser for forebyggende medisin og helselovgivning i Norge, og globalt. Armauer Hansens forskning representerte innsats i Nobelprisklasse, og sykdommen omtales i mange land som «Hansen’s disease».

Mange av problemstillingene Armauer Hansen diskuterte er fremdeles relevante, som forholdet mellom individets frihet og kollektivets rett på beskyttelse i møte med smittsom sykdom.

Universitet i Bergen inviterer med dette til den offisielle norske markeringen av jubileet.

Program (oppdateres)

11:00-12:30: Program med taler om oppdagelsen, dens betydning og konsekvenser, musikkinnslag og hilsninger.

12:30: Kransnedleggelse ved Armauer Hansens byste og grav i Botanisk hage

12:45: Mottakelse/lunsj for inviterte gjester, fulgt av omvisning i Armauer Hansens Minnerom.

Det blir også en internasjonal webcast samme dag kl. 16:00-17:30.