Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Myndighetskontakt

Fikk kjenne (lakse)lusa på gangen

Fiskeriminister Per Sandberg fikk et godt innblikk i hvor vanskelig det er å knekke lakselusa da han besøkte Lakselussenteret ved UiB.

Fiskeriministeren besøker Lakselussenteret

Fiskeriminister Per Sandberg besøker Frank Nilsen og Lakselussenteret
Produsent:
Asbjørn Leirvåg

Hovedinnhold

Langt inne i Høyteknologisenterets pågår det forskning som kan spare oppdrettsindustrien for milliarder, og skåne det marine miljø for skadelige kjemi-utslipp. Riktige tiltak mot lakselus er en av de viktigste forutsetningen for at oppdrettsindustrien i Norge kan øke produksjonen.

Det er bakteppet for at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) brukte godt tid til å sette seg inn i hva professor Frank Nilsen og de andre forskerne ved Sea Lice Research Centre (SLRC) holder på med.

Sandberg fikk se de egenutviklede løsningene med kar og sirkulerende vann. Nilsen fortalte om problemene med å omgjøre småskala-forsøk til noe som også virker ute på oppdrettsmerdene. Fiskeriministeren er opptatt av løsninger for å kunne sikre bærekraftig vekst innen oppdrettsindustrien.

Lakselussenteret arbeider med:

  • Nye legemidler og vaksiner
  • Fiskefor-tilsetninger som kan hindre lusepåslag
  • Metoder for å finne ut nå lakselusa blir motstandsdyktig mot legemidler

Partnerne i SLRC er Universitetet i Bergen, Norges miljø-og biovitenskaplige universitet, Havforskningsinstituttet, Marine Harvest, Lerøy Seafood Group, Patogen Analyse, Elanco Animal Health Inc og Cargill Norway AS (Tidligere EWOS Innovation AS).

Senteret har akkurat startet siste del av perioden som er finansiert av Norges Forskningsråd. Totalbudsjettet er på 221 millioner kroner.