Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Nyheter

Statsministeren åpnet klimaklynge

Statsminister Erna Solberg åpnet i dag Vestfløyen i Geofysen, bygget som skal samlokalisere klimaforskerne i Bergen. Klimaforskning ved Bjerknessenteret og UiB er i verdensklassen, mener Solberg.

Statsminister Erna Solberg åpner klimaklyngen

– Klima, miljø og miljøvennlig energi er ett av de prioriterte områdene i vår langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Vi vil legge til rette for at dere skal fortsette å være et tungt kunnskapsmiljø. Vi trenger deres forskning for å forstå klimaendringene og skaffe sikrere kunnskap om hvordan endringene rammer oss, sa statsminister Erna Solberg under åpningen 24. mai 2017.
Produsent:
UiB

Hovedinnhold

– Helt siden Bjerknessenteret ble et Senter for fremragende forskning i 2002, har det vært planer om å samlokalisere klimamiljøet i Bergen. Nå er planene endelig blitt virkelighet. Her har vi klimaklyngen i Bergen, sa statsminister Erna Solberg.

24. mai åpnet hun Vestfløyen, fløyen på Geofysen som huser Bjerknessenteret for klimaforskning. Fløyen er nyrenovert og gjør at Bjerknessenterets forskere kan samles i samme hus. Geofysen skal bli sentrum i en klimaklynge som samler forskere fra mellom annet Bjerknessenteret og Geofysisk institutt ved UiB samt Uni Research Klima.

– Det er på mange måter passende at dere har bygget nytt inne i tradisjonsrike Geofysisk institutt. For norsk klimaforskning hviler på lange bergenske tradisjoner - kanskje det er fordi bergensere gjennom alle tider har forsøkt å finne ut hvorfor byen vår har vært velsignet med så mye regnvær, sa Solberg.

Tidligere i mai fikk UiB 30 millioner kroner til renovasjonen av bygget.

– Vi ønsker oss flere forskere som er helt i toppen på sitt fagfelt. Det har dere allerede klart. Dere tilhører den eksklusive gruppen av fremragende norske fagmiljøer, sier Solberg i sin tale under åpningen.

Statsministeren understreket at klimaforskning blir en viktig nøkkel for å løse framtidens klimaproblem.

– Klima, miljø og miljøvennlig energi er ett av de prioriterte områdene i vår langtidsplan for forskning og høyere utdanning. Vi vil legge til rette for at dere skal fortsette å være et tungt kunnskapsmiljø. Vi trenger deres forskning for å forstå klimaendringene og skaffe sikrere kunnskap om hvordan endringene rammer oss.

Etter åpningen fikk statsministeren se den nyrenoverte fløyen. Hun møtte også forskere fra Bjerknessenteret. Her kan du lese profilintervjuer med dem.