Hjem
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Alumniportrett

Fysiker i helsevesenet

Johan Martin Søbstad har bachelorgrad fysikk og en mastergrad med spesialisering i medisinsk fysikk fra UiB. Nå jobber Johan som medisinsk fysiker på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Hovedinnhold

Studiene hadde sine opp- og nedturer, men jeg ble kjent med mange hyggelige folk og kom ut av UiB uten å være spesielt studietrøtt

Johan Martin Søbstad har en bachelorgrad og en mastergrad i fysikk fra UiB. Bacheloroppgaven handlet om mørkt materie i melkeveien, et tema som interreserte Johan. Under masteren valgte Johan å spesialisere seg i medisinsk fysikk og teknologi. I masteroppgaven skrev han om protonterapi, som er en behandlingsmåte for kreftpassienter som for øyeblikket ikke finnes i Norge.

Under studiene opplevde Johan å bli kjent med mange hyggelige folk, og forteller at han trivdes på studiene. Ved siden av studiene hadde Johan deltisjobb med helgevakter på et oppdrettsannlegg.
Nå jobber Johan som medisinsk fysiker på Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Kan du fortelle litt om jobben din? Hva er de konkrete arbeidsoppgavene dine?
Jeg må sørge for at ting går slik det skal. Det innebærer at jeg gjennomfører kontroll på pasient-planer og behandlingsmaskiner. Jeg driver også å tester ut ting som kan gjøre kontrollene, prosedyrene og kalkuleringene våre bedre.

Hva er det beste med jobben din - og det mest utfordrende?
Det beste er å være i en hyggelig gjeng med særdeles dårlig fysiker-humor. Ellers er arbeidsoppgavene generelt varierte og vi har ting å gjøre hele tiden. Mye er individuelt, men det er også mye arbeid sammen med de andre i fysikergruppen og resten av stråleavdelingen.

Hvordan får du bruk for utdannelsen din i jobben?
Utdanningen har for min del i større grad lagt et grunnlag for forståelse og hvordan man skal tenke, enn å spesifikt ha svar på de spørsmålene jeg kommer over. Dette kom ikke som noen overraskelse, da min spesialisering med protonterapi i utdanningen var rettet mot noe vi ikke har i Norge enda.

Hva var det som gjorde at du valgte akkurat denne utdannelsen ved UiB? Hvorfor burde andre velge dette studieprogrammet?
Jeg likte de relevante fagene og uten en spesiell trekning i en spesifikk retning tok jeg en sjanse på denne linjen med medisinsk fysikk og teknologi. Jeg tror man vil like dette hvis du er interessert i fysikk, biologi og teknologi, samt kunne sett for seg å jobbe i helsevesenet.

Er det noe du skulle ønske at noen hadde fortalt deg da du var ny student? / Ditt beste studie-tips?
For de av dere som tviler, jeg anbefaler sterkt å ta turen i forsvaret, om det så måtte være mellom bachelor og mastergrad. Det er også en fin måte å ta opp fag uten å sløse unødvendig tid.
Ellers er mitt beste tips å huske å sove skikkelig!