Hjem
Senter for klima og energiomstilling (CET)
Kollaboratoriet

Kollaboratoriet vant Studiekvalitetsprisen

CETs tverrfaglige og studentdrevne prosjekt med emnet CET201 vant prisen for 2021. – Den mest givende jobben jeg har hatt som student, sier Marie Hauso.

Masterstudentene Hanne Iglebæk Christensen (til venstre) og Marie Hauso.
Studentene Hanne Iglebæk Christensen og Marie Hauso har jobbet med henholdsvis BISC-konferansen og CET201 for Kollaboratoriet, og syns det var gøy å få pris for arbeidet sitt.
Foto/ill.:
Janne Bjørgan

Hovedinnhold

Tirsdag 15. juni ble Kollaboratoriet (The Collaboratory) tildelt SV-fakultetets Studiekvalitetspris. En enstemmig komité listet blant annet praktisk problemløsning, tverrfaglig tilnærming og ønsket om å sette studentene i førersetet som noe av det som gjør Kollaboratoriet og CET201 Bærekraftig utvikling til en verdig vinner.

Kollaboratoriet er et prosjekt hvor studenter, forskere og praktikere jobber sammen for å skape innovativ utdanning og forskning. Studentene er hoveddrivkraften, og Kollaboratoriet arrangerer en årlig konferanse (Bergen International Student Conference (BISC)), driver emnet CET201 og samarbeider internasjonalt gjennom Erasmus og Arqus.

Som vinnere av Studiekvalitetsprisen blir de også nominert til UiBs interne pris for utdanningskvalitet, Ugleprisen.

Studentene som kollegaer

Stipendiat Jakob Grandin har holdt Kollaboratoriet i tømmene hele veien siden oppstarten i 2018. For han beviser prisen at de har lyktes med det harde arbeidet.

– Vi er mange som har jobbet hardt for å få alt på plass, og det har vært noen søvnløse netter. Prisen viser at vi fikk det til, at vi har skapt noe som utmerker seg. Dette viser også at hvis man byr inn studentene som kollegaer, så får man til noe større, sier Grandin.
 

– Veldig gøy!

Tanken om likeverd er også det studentene Marie Hauso og Hanne Iglebæk Christensen trekker frem når de forteller om hvordan det har vært å jobbe med Kollaboratoriet. Hauso utdanner seg til lektor i naturvitenskap og var med på å utforme og gjennomføre vårens CET201.

– Det har vært veldig gøy! Det var litt rart i begynnelsen. Alt var digitalt på grunn av pandemien, men det var også uvant at det var vi som skulle foreslå gjesteforelesere og invitere dem. Jeg måtte også fortelle studentene som tok faget at dette var annerledes enn det de var vant med, sier Hauso.

Christensen tar master i Sammenliknende politikk, og var med på å planlegge og gjennomføre BISC, hvor studentene blant annet bestemte tema, samlet inn og vurderte innsendte abstracts sammen med en frivillig studentkomité.

– Vi har gjort ting som vitenskapelig ansatte vanligvis gjør, og det har vært så gøy å få mer enn administrative oppgaver. Det er kult at man får den tiltroen, og at tanken hele veien er at man jobber sammen som likeverdige. Det har også vært veldig givende å samarbeide så tverrfaglig, sier Christensen.

Begge to opplever at de har blitt tryggere på kompetansen sin gjennom arbeidet for Kollaboratoriet. Hauso har allerede brukt det hun har lært da hun hadde praksis på en videregående skole.

– Kollaboratoriet viser hvor viktig det er å starte samarbeid mellom studenter og professorer tidlig, sier hun.

Vil utvide

Studiekvalitetsprisen 2021 blir overrakt. Fra venstre: Håvard Haarstad, Dag Elgesem, Jakob Grandin og Ronya Solberg

Visedekan Dag Elgesem fra nominasjonskomiteen overrakte Studiekvalitetsprisen 2021 til Kollaboratoriet. Fra venstre: Håvard Haarstad, Dag Elgesem, Jakob Grandin og Ronya Solberg

Foto/ill.:
Janne Bjørgan

I oktober skal Kollaboratoriet rekruttere nye studenter til BISC og CET201. Men Grandin har også lyst til å utvikle en prosjektplattform for studenter etter hvert som samfunnet åpner seg, og kanskje er det plass til et oppfølgingsemne til CET201. Han vil også se mer på internasjonalt samarbeid.

– Nå har vi bevist at det fungerer veldig bra å gi studenter mer ansvar. Det vil vi bygge videre på og ekspandere. Jeg er overbevist om at vi må tenke nytt om utdanning for å møte samfunnsutfordringene, sier Grandin.