Hjem
Forskergruppe for formuerett
Presentasjon

Berikelsesbegrensningens anvendelsesområde

Viljar Nerheim vil, 22. Januar kl. 10.15, fremlegge sitt arbeid med oppgaven "Berikelsesbegrensningens anvendelsesområde". Kommentator er Roger Stelander Magnussen.

Signing document
Foto/ill.:
Scott Graham/Unsplash

Hovedinnhold

Oppgaven tar for seg problemstillingen: «Berikelsesbegrensningens anvendelsesområde – særlig om læren om condictio indebiti og sterke avtalerettslige ugyldighetsgrunner»

Spørsmålet om berikelsesbegrensningens anvendelsesområde aktualiseres ved restitusjon der det overførte formuesgodet helt eller delvis har gått tapt. Spørsmålet er da hvem som skal bære tapet: den som får medhold om at det er grunnlag for restitusjon, eller den restituerende parten? Oppgaven handler om fordringer på restitusjon av verdier(ikke naturalrestitusjon).

Det er særlig to aktuelle målestokker for utmålingen av slike restitusjonskrav. Den første muligheten er å legge til grunn en verdimålestokk, som betyr at kravet skal utmåles til verdien av formuesgodet som er overført. Den andre muligheten er å legge til grunn en berikelsesmålestokk, som vanligvis betyr at restitusjonskravets omfang begrenses til berikelsen som den restituerende parten har i behold. De to målestokkene gir et ulikt svar på spørsmålet om tapsplassering som er stilt ovenfor.