Hjem
Geofysikk
Nyhet

Ekskursjon til Mauna Kea

Instituttets to utsendte til Hawaii var nylig på en ekskursjon til vulkanen Mauna Kea på hovedøya (Big Island).

bild fra ekskursjon, fjell på Hawaii
Rolf Mjelde i påskestemning på Mauna Kea (minus 8 grader effektivt). Mauna Loa i bakgrunnen
Foto/ill.:
Beata Mjelde

Hovedinnhold

Instituttets to utsendte til Hawaii var nylig på en ekskursjon til vulkanen Mauna Kea på hovedøya (Big Island). Mauna Kea er med sine 4205 m Hawaiis høyeste fjell. I motsetning til den svært aktive vulkanen Kilauea, som har hatt kontinuerlig utbrudd siden 1983, og den klassiske skjoldvulkanen Mauna Loa, som hadde sitt forrige utbrudd i 1984, regnes Mauna Kea som utdødd. Den er nå i post-skjoldvulkan stadiet og hadde sist utbrudd for ca 4600 år siden. Vulkaner i dette stadiet danner mer viskøs lava, noe som gir dem et brattere profil enn de slakere skjoldvulkanene. Om et par millioner år vil vulkanen mest sannsynlig oppleve en rejuveneringsfase med begrensede utbrudd, men inntil da er det erosjonsprosessene som vil styre vulkanens utvikling.
Den øverste delen av Mauna Kea har et svært tørt alpint klima, og man skal lete godt for å finne planter eller insekter der. Området ble brukt til trening av astronauter forut for de bemannede måneferdene, og utallige filmer har scener derfra. De som har vært både på Mauna Kea og Mars sier at det ser veldig likt ut.
På grunn av sin høyde, beliggenhet nær ekvator, tørre klima og det faktum at toppen stort sett stikker over den vulkanske tåken fra Kilauea, er Mauna Kea et ideelt sted for astronomiske observasjoner. Totalt 13 teleskoper har siden 1960-tallet blitt installert der, og nå bygges det 14de, som er planlagt ferdigstilt i 2024. Arbeidet er krevende; 40% uttynning av luften merkes godt på kroppen.
Utbyggingen har ført til protester fra de innfødte, siden Mauna Kea regnes som et svært hellig sted i hawaiisk kultur. I gamle dager var det kun høvdinger som ble funnet verdige nok til å besøke toppen. Til tross for at det nye teleskopet kommer til å erstatte gamle og krever begrensede nye inngrep i naturen, har protestene den siste tiden økt i omfang, folk sprerrer veien for utbyggerne og blir bøtelagt. Dermed fatter mediene sin interesse, og den ferske guvernøren på Hawaii har i skrivende stund beordret en ukes stopp i arbeidene på toppen.
Så spørs det hva som vil veie tyngst; hensynet til vitenskapen (les: økonomien) eller ‘hvordan ville dere likt om vi herjet rundt på deres gravplasser med gravemaskin?’ Ingen trenger vel å åpne en historiebok for å kunne svare på det spørsmålet.