Hjem
Kjemometri og Analytisk kjemi

Vibrasjonsspektroskopi

I laboratoriene for vibrasjonsspektroskopi finnes det spektrometre for Fouriertransformasjons-IR (FTIR), nærinfrarød spektroskopi (NIR og FT-NIR), Raman og synlig-nærinfrarøde (VIS/NIR) målinger.

Hovedinnhold

IR-Speilrefleksjon

Speilrefleksjon er en overflatemålingsteknikk.

Speilrefleksjon

Enhver prøve har en brytningsindeks som varierer med frekvensen til den innsendte strålingen. Isteden for å måle energien som går gjennom prøven, måles energien som speilreflekteres fra overflaten av prøven, dvs. prøvens brytningsindeks.

Teknikken gir gode kvalitative og kvantitative målinger. Refleksjon-absorbsjon oppstår når noe av den innsendte infrarøde strålingen trenger gjennom overflaten i prøven, blir delvis absorbert av prøvematerialet og deretter reflektert tilbake til overflaten av et reflekterende underlag plassert like under overflaten. Både speilrefleksjon og refleksjon-absorbsjon kan oppstå samtidig. For kvalitativ analyse utføres Kramers-Krönig korreksjon på det målte spekteret for å fjerne spredningseffekter.

Prøvetyper

Speilrefleksjon brukes for organiske og uorganiske prøver med store, flate og reflekterende overflater;

  • metalliske overflater
  • silikaplater
  • tynne filmer på reflekterende underlag
  • laminert materiale på metall

Teknikken er sensitiv og kan påvise Ångströmtynne belegg på metallunderlag. Det kreves lite eller ingen prøve-opparbeiding. Instrument og mikroskop kan nyttes avhengig av størrelsen på prøvene og tjukkelsen på overflatelaget.