Hjem
Kjemometri og Analytisk kjemi

Vibrasjonsspektroskopi

I laboratoriene for vibrasjonsspektroskopi finnes det spektrometre for Fouriertransformasjons-IR (FTIR), nærinfrarød spektroskopi (NIR og FT-NIR), Raman og synlig-nærinfrarøde (VIS/NIR) målinger.

Hovedinnhold

Kvalitativ infrarød analyse

Når man har målt et IR-spekter, må man identifisere den kjemiske forbindelsen. Ulike deler av molekylet, såkalte funksjonelle grupper, gir opphav til vibrasjoner med ulike frekvenser. Ved å lese av antall signaler og deres posisjoner og høyder kan forbindelsen identifiseres.

Her er det vist funksjonelle grupper som er identifisert i spektrene av...

Korrelasjonstabell

I figuren over det vist hvilke molekylbiter, eller funksjonelle grupper, som er identifisert i spektrene av metanol og etanol. Settes puslespillene sammen får man molekylstrukturene som er vist på venstre side. Legg merke til at tilnærmet like molekyler gir tilnærmet like spektra.

Det finnes mange korrelasjontabeller for funksjonelle grupper og absorbsjons-posisjonene deres. Under er det vist hvilke funksjonelle grupper og frekvenser en nybegynner i IR spektroskopi bør kunne.

  • 3500-3300 cm-1 N–H strekk aminer
  • 3500-3200 cm-1 O–H strekk alkoholer, en bred, stor topp
  • 3100-3000 cm-1 C–H strekk alkener
  • 3000-2850 cm-1 C–H strekk alkaner
  • 1760-1665 cm-1 C=O strekk ketoner, aldehyder, estere
  • 1680-1640 cm-1 C=C strekk alkener

Tabellen er hentet fra Universitetet i Colorado, Boulder.

Den mer omfattende korrelasjontabellen deres;

Deres meget gode IR-spektroskopiøvelse med eksempelspektra

Flotte korrelasjonskart er laget av Warren Vidrine

Tolkning

Neste trinn på tolkningsstigen er å sammenholde informasjonen fra IR spekteret med informasjon fra fragmentogrammet fra massespektrometeret (MS) og de kjemiske skiftene fra det kjernemagnetiske resonans-spektret (NMR). Da kan du prøve det spektroskopiske verktøyet fra Potsdam.

Vil du kontrollere at tolkningen stemmer, kan du sammmenligne spekteret ditt med det som finnes i oppslagsverk og databaser. Her er en oversikt over spektrumbibliotek.

Har du god råd, dårlig tid og sikker på at spekteret ditt er av helt rein forbindelse kan du søke direkte i digitale bibliotek mot betaling. Er du usannsynlig heldig finner du spekteret av favorittprøven din i et gratis demonstrasjonsbibliotek.

Den aller beste og hurtigste metoden for å bli god i IR-tolking?
øve, øve, øve og atter øve.