Hjem
Kjemometri og Analytisk kjemi

Vibrasjonsspektroskopi

I laboratoriene for vibrasjonsspektroskopi finnes det spektrometre for Fouriertransformasjons-IR (FTIR), nærinfrarød spektroskopi (NIR og FT-NIR), Raman og synlig-nærinfrarøde (VIS/NIR) målinger.

Hovedinnhold

Kvantitativ infrarød analyse

Spørsmålet som besvares i kvantitativ analyse er; hvor mye favorittstoff finnes i prøven!

Volumprosent etanol i ukjent prøve leses av på vannrett akse.

Beer-Lamberts lov

I IR spektroskopi følger, etter enkle omregninger, den målte signalstørrelsen mengden av favorittstoffet, og lengden på lysveien. Dobles mengden eller konsentrasjonen av favorittstoffet i prøven, dobles signalstørrelsen. Fordobles lysveien, fordobles signalstørrelsen! Fordobles både lysvei og konsentrasjon, blir signalstørrelsen firedoblet.

Dette følger Beer-Lamberts; A=εcl

A = absorbans/signalstørrelse
ε = molekylær ekstinksjonskoeffisient, et mål på hvor mye stråling
     en forbindelse absorberer ved en gitt bølgelengde
c = prøvekonsentrasjon
l = lysvei gjennom prøven

Kalibreringskurve

Å bestemme mengde etanol løst i metanol er enkelt. I forrige avsnitt ble det vist at IR-spekteret til etanol innholder en topp ved 880 cm-1 som ikke finnes i metanolspekteret. En slik topp kalles selektiv. At toppen er selektiv betyr at det er en, og bare en, forbindelse som er opphav til signalet ved en gitt bølgelengde.

Lages prøver med kjente blandingsforhold mellom etanol og metanol, kan en såkalt kalibreringskurve lages ved å tegne inn signalstørrelsen av den selektive toppen for etanol mot mengden etanol. Deretter tegnes inn, eller regnes ut, den beste beine linjen mellom disse punktene. Dette er kalibreringskurven. Måles en prøve med ukjent blandingsforhold etanol/metanol finnes mengde etanol slik; Mål høyden på den selektive etanoltoppen, og merk denne av på den loddrette aksen i figuren over. Finn det tilhørende kryssningspunktet med kalibreringskurven. Trekk en loddrett strek ned til den vannrette aksen. Les av volumprosent etanol i den ukjente prøven på den vannrette aksen.
Det finnes mange tilfeller hvor dette ikke virker. Ofte finnes ikke selektive topper for eksempel. Løsningen er å anvende kjemometri; enkelt, rettferdig, renslig!