Hjem
Ansattsider

Etterarbeid etter eksamen

Fusk og plagiat, sensurprotokoller, endring i endelig protokoll, klagesaker, karakterutskrift og vitnemål

Hovedinnhold

Etterarbeid ved SA

Registrere oppmøte

I løpet av første arbeidsdag etter en saleksamen registrerer SA oppmøte i FS. Avhengig av kapasitet kan registreringen være ferdig i løpet av formiddagen, ta kontakt på UiBhjelp dersom du har spørsmål.

Skanne håndtegningsark

I løpet av første arbeidsdag etter eksamen skanner SA håndtegingsark fra saleksamen. Sjekk i prøven din i Inspera om det er levert håndtegningsark og om disse ev. er registrer: Åpne din (avsluttede) prøve i Inspera og velg "Se alle" under XX kandidater. Du får da opp kandidatlisten. Velg "Filtre" oppe i høyre hjørne og deretter "Egenskaper: Alle". Hak av for "Avvikende antall håndtegninger" og du får opp ev. kandidater som har levert håndtegningsark og der arkene ikke er skannet, eks. 4/0 når fire ark er levert og enda ikke lagt inn. Dersom det ikke er kandidater med avvik er arkene ferdig skannet eller det er ikke levert håndtegningsark i dette emnet. Prøven kan da gå videre til sensur.

Fusk og plagiat

Plagiatkontroll

Universitetet i Bergen bruker Urkund til elektronisk plagiatkontroll av innleverte studentbesvarelser. Besvarelsene sendes til Urkund, som sjekker mot internett og allerede innleverte oppgaver. Fakultetene kan også laste opp annet referansemateriale. Resultatet kommer i form av en analyserapport som må gjennomgås lokalt på aktuelt institutt.

Se her for informasjon om og retningslinjer for plagiatkontrolll ved UiB og videre praktisk informasjon om plagiatkontroll.

Fusk eller mistanke om fusk

Fusk er et alvorlig tillitsbrudd overfor medstudenter, universitetet og samfunnet. Universitetet har plikt til å reagere mot fusk og forsøk på fusk i alle deler av den akademiske virksomheten.

Når det har oppstått mistanke om fusk knyttet til en students arbeid, skal saken utredes og dersom mistanken ikke faller bort som følge av utredning, skal saken oversendes til Den sentrale klagenemnda.

For mer informasjon se siden Reielegheit og fusk.

 

 

Fra UiBs regelsamling under Forskrift om opptak, studier, vurdering og grader
§ 9.1, omtaler fusk eller forsøk på fusk. 

(1) Overtredelse av reglen i universitets- og høyskolelovens § 4-7, vil kunne bli vurdert som fusk eller forsøk på fusk.

(2) Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse vil kunne føre til annullering av den aktuelle eksamen, prøve eller kurs, jf. universitets- og høyskoleloven § 4-7 nr 1, ev. også til utestengelse fra universitetet i inntil to semestre, jf. universitets- og høyskoleloven

§ 4-8 nr 3.

(3) Sak om annullering eller utestengelse avgjøres av Den sentrale klagenemnden. Klageinstans er det nasjonale klageorganet Felles klagenemnd, jf. universitets- og høyskoleloven § 5-1 nr 7, jfr. FOR 2005-10-10 nr 1192: Forskrift om felles klagenemnd for behandling av klagesaker etter lov om universiteter og høyskoler § 4-7 til § 4-10.

Protokoller og sensur

For vurdering i et emne, skal det foreligge vurderingsprotokoll som entydig identifiserer hvilken vurdering det er snakk om, hvilken person som har oppnådd resultatet, hvem som har gjort vedtak om karakter, og hvilket karaktervedtaket som er gjort for hver student(/person).

Fakultetene har ansvar for å registrere sensur i FS, og arkivere vurderingsprotokoller og å publisere sensur på StudentWeb. Nederst på siden finner du informasjon om vitnemål og karakterutskrift.  

Sensurregistrering

Sensurregistrering skal så langt det er mulig skje ved at sensor registrerer karakterene i prøve på vurdering.uib.no/admin, og at studieadministrasjonen ved fakultet overfører sensuren fra prøven i Inspera til vurderingsmeldingene i FS. Dette gjelder også når eksamen ikke har vært avviklet i Inspera, eller er resultat etter en samlet vurdering av flere studentarbeider i Inspera.

Se informasjon i MittUiB om Prøve for sensurregistrering i Inspera Assessment.

I unntakstilfeller, der dette blir enklere, kan studieadministrasjonen registrere sensur manuelt i FS: se om Manuell registrering av sensur i FS

Vurderingsprotokoller

På MittUiB finner du generell informasjon om krav til og Behandling av vurderingsprotokoll fra sensorkommisjon, og om Lempede krav til vurderingsprotokoll som er gjort i fobindelse med Korona.

Endring i endelig protokoll i FS

Hvis det må gjøres endringer i sensur som allerede er publisert på StudentWeb, må det lages ny vurderingsprotokoll for denne endringen, og Studieavdelingen må registrere endringen i FS. Se informasjon i MittUiB om endringsprotokoll (nederst i siden).

 

Håndtering av klagesaker

Klage på sensur

Studentar har rett til å be om grunngjeving for vurdering av sensur og til å klage på sensuren (sjå Kap. 5 § 5-3 i Universitets- og høgskolelova).

Fristen for å klage er tre veker etter at sensur er gjort kjent. Om studenten har bedt om grunngjeving, er fristen tre veker frå den er motteken.

Ein ny kommisjon vil vurdere eksamenssvaret på nytt. Sensuren til klagekommisjonen er endeleg og kan ikkje påklagast. Resultatet kan være både til gunst og til ugunst for studenten. Det er ikkje muleg å klage på sensur ved munnleg eksamen.

Studentar må bruke eit eige skjema for å klage på sensur. Sjå i lenkene under for skjema og meir informasjon frå fakulteta.

For meir informasjon, sjå også Grads- og studiereglementet ved UiB.

Fakultetene har egne prosedyrer for klagebehandling. Ønsker du mer informasjon om dette, vennligst ta kontakt med det enkelte fakultetet.  

Klage på formelle feil

Kap. 5 § 5-2 i Universitets- og høgskolelova opnar for at studentar kan klage på formelle feil ved eksamen.

Fristen for å klage over formelle feil ved eksamen er tre veker etter at eksamen har funne stad.

Klagen må være skriftleg og skal sendast til det fakultetet som har ansvar for eksamenen. Det er Den sentrale klagenemnda som handsamar klagar på formelle feil ved eksamen.

Døme på formelle feil ved eksamen kan være feil i samband med gjennomføringa av eksamen som til dømes feil i eksamensoppgåvene og forholda i eksamenslokalet, eller problem i samband med vurderingsmelding.

Det er muleg å klage på formelle feil ved alle typar eksamenar.

Fakultetene har egne prosedyrer for klagebehandling. Ønsker du mer informasjon om dette, vennligst ta kontakt med det enkelte fakultetet

Karakterutskrift og vitnemål

Informasjon om vitnemålsløsningen i FS