Hjem
Ansattsider
Forsikringer

Forsikringer

Her finner du en oversikt over de viktigste forsikringene som gjelder for deg som ansatt ved UiB.

Hovedinnhold

Ved reiser i Norge er du som arbeidstaker dekket av gode forsikringsordninger og har krav på nødvendig helsehjelp. Dette er imidlertid ikke tilsvarende ved reiser i utlandet. Derfor er det spesielt viktig at du som ansatt tar rede på hvilke typer helsehjelp du har krav på, og hvilke forsikring man har ved opphold i utlandet. 

Merk: Medlemskap i den norske folketrygden er en forutsetning for de fleste av disse forsikringene. 

Reiseforsikring

Ved tjenestereise i Norge og i utlandet

I staten er det egne særavtaler som gjelder for arbeidstakere som reiser i oppdrag eller i tjeneste for statens regning. Det er en avtale for reiser innenlands og en for reiser utenlands. For å omfattes av avtalen for innenlandsreiser må reisen være pålagt eller godkjent og ikke være av fast karakter. Utenlands må reisen være pålagt og/eller godkjent. 

  • Tjenestereiser etter avtalene omfatter ikke stipendreiser. Unntak kan likevel gjøres i de tilfeller hvor arbeidsgiver har en vesentlig interesse av at reisen utføres. Særavtalene vil i slike tilfeller helt eller delvis kunne legges til grunn. Arbeidsgiver må her gjøre en avklaring før reisen starter.
  • Særavtalene gjelder også pålagte eller godkjente reiser som ansatte foretar for å presentere egne eller forskningsgruppens/instituttets forskningsresultater.

Ansatte i staten er dekket av yrkesskadeforsikringsloven under tjenestereiser den tiden de utfører arbeid på reisen. Det har ingen betydning om arbeidstakeren utførte oppdrag i utlandet på skadetidspunktet så lenge den skadelidte er ansatt hos en arbeidsgiver «i riket». En statsansatt på tjenestereise og oppdrag i utlandet vil således være omfattet av yrkesskadeforsikringsloven. De ansatte er i tillegg ulykkesforsikret under hele reisen (24-timers dekning).

  • Ved opphold utenfor EØS-området dekker den enkelte virksomhet nødvendige utgifter til behandling av sykdom og/eller skade på reise for statens regning, samt dokumenterte utgifter til eventuell hjemtransport som ikke dekkes av folketrygden eller andre ordninger, herunder reiseforsikring i kredittkort.

Skade på eller tap av ordinært reisegods til personlig bruk, erstatter et sannsynliggjort tap.

  • For spesielt kostbare/verdifulle gjenstander den ansatte medbringer, bør det tegnes egen privat forsikring.  
  • Ved vurderingen av om det økonomiske tap helt eller delvis skal dekkes, tas særlig hensyn til om den reisende har utvist alminnelig aktsomhet. Tap/skade skal meldes omgående til arbeidsgiver. Søknad om forsikringsoppgjør må fremmes innen rimelig tid etter hjemkomst. 
  • Har arbeidstaker tegnet egne forsikringer skal disse benyttes fullt ut før staten dekker noe av skaden/tapet. Ved bruk av egne forsikringer dekkes egenandel.  

Universitetet i Bergen (UiB) har kredittkortavtale med Eurocard, og ønsker at alle ansatte som reiser i jobbsammenheng søker om å få et slikt kredittkort. Dette er et kredittkort med firmaansvar, men utstedes i den ansattes navn. Det er ingen årsavgift knyttet til kortet.  Informasjon om UiB kredittkort finner du her. 

Ved fravik fra godkjent reiserute grunnet personlige forhold, opphører forsikring etter denne særavtale for den del av reisen som fraviket gjelder.

 

Når reisen ikke er tjenestereise (stipendreise) 

Ansatte ved UiB er omfattet av en yrkesskadeforsikring i Statens Pensjonskasse (spk.no). Forsikringen dekker yrkesskade og yrkessykdom etter nærmere vilkår. Skaden må ha oppstått under arbeid, på arbeidsstedet og i arbeidstiden og falle inn under yrkesskadeforsikringslovens definisjon av arbeidsulykke eller yrkessykdom. 

  • Forsikringen gjelder skader påført under arbeid i Norge og utlandet, når lovens øvrige vilkår er oppfylt.
  • Den ansatte er forsikret uavhengig av hvem som er skyld i skaden. 

Når reisen ikke er en tjenestereise, må den ansatte ha egen reiseforsikring. Dersom du har betalt reise med kredittkortet gjennom UiB har du reiseforsikring på reiser med inntil 90 dagers varighet. Les mer om forsikringsvilkårene (eurocard.no)Les mer om hvordan du bestiller kredittkort ved UiB.  

  • Dersom du reiser direkte fra en jobbrelatert reise til en privat reise, betalt med annet privat kredittkort må du undersøke dekningsgraden med forsikringsselskapet. Vilkår og dekningsgrad avhengig av korttype og kortselskap og bør alltid sjekkes før avreise.  

 

Feltarbeid

Feltarbeid på land i Norge 

Feltarbeid er ikke tjenestereise. Med feltarbeid forstås et pålagt arbeide som foretas utenfor det ordinære arbeidssted​ slik som innsamling av materiale/data, målinger, prøvetakinger, utgravninger o.l., som ikke er et avsluttet arbeide, men som forutsettes bearbeidet senere. 

  • Oppdrag av sporadisk og kortvarig karakter, med en varighet på mindre enn sammenhengende 12 timer, faller utenfor definisjonen. 
  • Feltarbeid som ikke er pålagt, og som utføres i tilknytning til egen forskningsvirksomhet omfattes ikke av retningslinjene. 

De ansatte er ulykkesforsikret under feltarbeidets varighet.

Det kan gis erstatning for skade og tap av reisegods for en verdi av inntil kr 30 000.

Feltarbeid i utlandet

Det er ingen særavtale eller retningslinjer i staten for feltarbeid i utlandet. Ved opphold i utlandet anses man for å være på reise i utlandet eller utsendt arbeidstaker.  (se Forsikringer i utlandet og Reiseforsikring)

Tokt 

Reiseforsikring ved tokt (toktavtalen)

Avtalen gjelder for faste og midlertidige ansatte som har sitt ordinære arbeid på land, og som midlertidig utfører tjeneste knyttet til sitt ordinære arbeide ombord på skip på tokt. 

De ansatte er ulykkesforsikret under toktets varighet.

  • Skade på eller tap av private eiendeler kan erstattes når skaden eller tapet har skjedd i tilknytning til tjenesten ved tyveri, innbrudd, naturskade, brann, hendelige uhell og lignende.
  • Med private eiendeler som kan erstattes etter bestemmelsen menes klær og andre gjenstander som den ansatte enten har benyttet i tjenesten, eller som er brakt med til tjenestestedet og som det er naturlig at den ansatte har til stede.
  • Ved vurderingen av om det økonomiske tap helt eller delvis skal dekkes, tas særlig hensyn til om den reisende har utvist alminnelig aktsomhet. Tap/skade skal meldes omgående til arbeidsgiver. Søknad om forsikringsoppgjør må fremmes innen rimelig tid etter hjemkomst.
  • Har arbeidstaker tegnet egne forsikringer skal disse benyttes fullt ut før staten dekker noe av skaden/tapet. Ved bruk av egne forsikringer dekkes egenandel.

 

Regelverk:

Yrkesskadeforsikring

Ansatte ved UiB er omfattet av en yrkesskadeforsikring i Statens Pensjonskasse (spk.no). Forsikringen dekker yrkesskade og yrkessykdom etter nærmere vilkår for skader som har oppstått under arbeid, på arbeidsstedet og i arbeidstiden.

Arbeidstakere som omfattes av hovedtariffavtalen i staten er i tillegg dekket av reglene i avtalens fellesbestemmelser om ytelser ved yrkesskade. Den som er skadet har rett til erstatning etter de reglene som totalt sett gir best kompensasjon.

Regelverk:

Yrkesskadeforsikringsbevis

I henhold til norsk lov er man yrkesskadeforsikret under arbeid. Vi har ikke et forsikringsbevis for yrkesskade. Dersom du har behov for ytterligere dokumentasjon i forbindelse med opphold i utlandet må du kontakte HR avdelingen. 

Regelverk:

Gruppelivsforsikring

  • Ansatte ved UiB er omfattet av en gruppelivsforsikring i Statens Pensjonskasse (spk.no) som sikrer etterlatte et engangsbeløp ved den ansattes død.
  • Gruppelivsordningen er ikke en del av medlemsrettighetene i Statens Pensjonskasse, men en del av lønnsvilkårene for arbeidstakere som omfattes av Hovedtariffavtalen i staten. Ordningen gjelder derfor stort sett alle statsansatte, også midlertidig tilsatte og deltidstilsatte som har fast, ukentlig arbeidstid.
  • Forsikringsbeløpets størrelse er knyttet til folketrygdens grunnbeløp (G):
    • Dersom du etterlater deg ektefelle, samboer eller partner, utgjør beløpet 10 ganger folketrygdens grunnbeløp (10 G).
    • I tillegg får hvert barn under 25 år utbetalt 4 G.
    • Etterlater du deg ikke ektefelle, samboer eller partner, får hvert barn under 25 år utbetalt 5 G.
    • Når forsikringen blir utbetalt til dødsboet, er utbetalingen 3 G.

 

Forsikring mot tap av UiBs eiendeler

I spesielle tilfeller er det adgang til å tegne forsikringer. Dette gjelder f.eks. hvis man tar med dyrt teknisk utstyr til særlig riskikofylte operasjoner/områder, eller i spesielt tyveriutsatte land.

Ansvarsforsikring

UiB kan som arbeidsgiver bli erstatningsansvarlig for ansattes handlinger etter erstatningsrettslige regler. Staten er selvassurandør og kan ikke utstede noen form for forsikringsbevis. 

Forsikringer ved utenlandsopphold

Reiseforsikring

Ved lengre utenlandsopphold (over en måned) må man som oftest skaffe en utvidelse på antall dager på sin vanlige reiseforsikring eller kjøpe en reiseforsikring med lengre antall dager. 
Et viktig punkt å sjekke er om reiseforsikringen tillater "reiser-i-reisen" uten å måtte dra hjem til permanent adresse. 

Se ellers punkt om Reiseforsikring

Ansvarsforsikringsbevis

UiB kan som arbeidsgiver bli erstatningsansvarlig for ansattes handlinger etter erstatningsrettslige regler. Staten er selvassurandør og kan ikke utstede noen form for forsikringsbevis. 

Helseforsikring

Europeisk helsetrygdekort

Som medlem i norsk folketrygd og EU/EØS borger har du rett til å få utsted europeisk helsetrygdekort. Dette gir deg like rettigheter til helsehjelp som landets eget borgere i EU/EØS land. Kortet er gyldig i for reiser i inntil tre måneder. (Helsenorge.no)

S1- attest 

Skal du på lengre reiser til ett eller flere EU/EØS land kan du søke om å få utstedt S1 attest som gi deg rett til like rettigheter til helsehjelp som landets eget borgere i EU/EØS land. (Helsenorge.no)

Tillegg til arbeidskontrakt

Ved opphold i utlandet med varighet over en månded (gjelder ikke ved konferanse eller seminar i utlandet) skal det fylles ut et tillegg til arbeidskontrakt