Hjem
Det juridiske fakultet
NY BOK | MEKLING

Mekling på frammarsj

Mekling blir oftere brukt som konfliktløsning og brer seg til stadig nye områder. Professor Camilla Bernt har nylig gitt ut bok som tar for seg flere sider av mekling.

Camilla Bernt. Mekling.
Camilla Bernt har hatt meklingskurs siden 2008 og har nettopp gitt ut en omfattende bok om Mekling.
Foto/ill.:
Kim E. Andreassen/Gyldendal.

Hovedinnhold

Mekling kan dreie seg om alt fra naboer som krangler om treet i hagen til foreldre som krangler om hvor barna skal bo etter samlivsbrudd. I det siste har mekling også blitt et tilbud på stadig flere felt som for eksempel innen barnevern, og næringsliv. Til nå har det manglet en norsk akademisk lærebok om mekling, med relevans på tvers av meklingsarenaer og konflikttyper.

Men nå har professor Camilla Bernt ved Det juridiske fakultet, UiB, sammen med professor Sverre Blandhol ved UiO, gitt ut boken Mekling - Effektiv og hensynsfull konflikthåndtering, på Gyldendal.

– Det er den første norske boken som ikke bare tar for seg meklingsprosessen, men også forholdet mellom mekling og andre konfliktløsningsformer. Den fremstiller reglene for ulike meklingsordninger mer enn på oversiktsplan, sier Bernt.

Bred målgruppe

Bokens målgruppe er alt fra jurister til profesjonsutøvere som skal lære om mekling og parter som skal møte i mekling.

– Boken tar for seg mange former for mekling og er nyttig for meklere, advokater, ingeniører, psykologer og andre profesjonsutøvere, sier Bernt.

Ikke minst skal den også brukes i undervisning på universitetsnivå.

– Pensum i konfliktmeklingsfaget har vært et lappeteppe. Nå får vi en samlet norsk fremstilling som egner seg til undervisning på universitetsnivå.

Bygger på erfaring

Boken bygger på teori om mekling, forhandlinger, konflikter og kommunikasjon. I tillegg benytter forfatterne erfaringer fra egen meklingspraksis, samtaler og intervjuer med deltakere i meklinger og observasjoner av meklingsprosesser på ulike arenaer.

– Juss er et system for å forebygge og løse konflikter, med gitte regler som sier hvem som har rett og hvem som har feil, sier Bernt.

– Men i virkeligheten handler en konflikt om mye mer enn om juss, det handler også om andre konfliktspørsmål, som hvordan man føler seg behandlet av andre. Denne typen konfliktspørsmål kan ikke løses ved dommer eller vedtak. I mekling kan man håndtere hele konflikten, hvis mekler har tilstrekkelig innsikt i konfliktpsykologi og kommunikasjon.

Mekling som eneste alternativ

Ifølge Bernt har mekling som konfliktløsning vært i vekst siden 90-tallet, både når det gjelder nye områder, men i de senere årene også når det gjelder nye teknologiske løsninger.

– I løpet av de siste årene har digital mekling blitt et alternativ, særlig i saker om mindre verdier. Dette kan være praktisk og kostnadsbesparende, ettersom man slipper dyre advokatregninger og reiseutgifter.

– Alternativet er rettsak. Men det er ikke alle som har råd til å forfølge kravet sitt i en domstolsbehandling. Mekling kan derfor være det eneste alternativet for mange, sier Camilla Bernt.