Hjem
Lepra undervisningspakke

For lærere

I år så markerer vi 150 år siden Gerhard Armauer Hansen oppdaget leprabakterien, her i Bergen. Hendelsen markerte et vannskille i medisinsk historie, verden over. Vi mener dette er et godt utgangspunkt for elever i den videregående skole for å lære mer om denne historiske skikkelsen, historie generelt, samt medisinsk vitenskap.

Hovedinnhold

Det er også aktuelt i lys av den pandemien vi nylig vi har vært igjennom. Historien om Gerhard Armauer Hansen åpner døren for mange etiske og filosofiske diskusjoner, som vi håper og tror at både elever – og lærere – vil ha mye utbytte av.

Om undervisningspakken

Pakken består av fire deler, med tekster og spørsmål til drøfting. Den inneholder også en interaktiv 360 graders videopresentasjon av Minnerommet ved Pleiestiftelsen nr. 1. og filmer om lepra.

Det er også mulig å avtale med Lepramuseet i Bergen om ekskursjon til St. Jørgen hospital.

Tidsbruk vil variere fra noen dager til 5-7 timer, avhengig av valg av oppgaver og om man velger å legge til en ekskursjon.

Til alle delene vil dere finne læringsmål, som kan svares ut ved bruk av tekstene og drøftingsspørsmålene. Alle delene er tverrfaglige, og svarer ut læringsmål på flere fag.

Ønsker dere ekskursjon til Lepramuseet, ta kontakt med Grethe Eilertsen ved Lepramuseet: greeil@bymuseet.no

Du kan gå rett til oversikten over alt undervisningsmateriellet, her: Oversikt undervisningsmateriell

Om oss

Det medisinske fakultet ved Universitetet i Bergen utdanner studenter innen medisin, odontologi, farmasi, tannpleie og ernæring. I tillegg har fakultetet program innenfor helsevitenskap, biomedisin og global helse. Med våre 1200 medarbeidere, 1900 studenter og om lag 500 doktorgradsstipendiater er vi en viktig aktør for helse, utdanning og forskning på Vestlandet.