Hjem
Middelalderklyngen
Middelaldermorgen

Middelaldermorgen: Bergens Kalvskinn

På middelalderklyngens første morgenmøte i vår tar Ole-Jørgen Johannessen og Nina Stensaker for seg Bergens Kalvskinn.

Bergens Kalvskinn - faksimile.
Bergens Kalvskinn - i faksimilen Johannessen og Riksarkivet fikk utgitt i 1989.
Foto/ill.:
Nasjonalbiblioteket

Hovedinnhold

Bergens Kalvskinn er et register over eiendommer som var i kirkelig eie i Bergen bispedømme på 1300-tallet, og inneholder opplysninger om tienden, og i noen tilfeller opplysninger om atkomstbrev og gaver som er gitt til lokalkirker eller lokale prester. Bergens Kalvskinn er klart eldst av de mer omfattende jordregistrene, og inneholder i mange tilfeller de eldste beleggene for gårdsnavn på Vestlandet. Bergens Kalvskinn er følgelig en svært viktig middelalderkilde for Vestlandet.

Førsteamanuensis emeritus Ole-Jørgen Johannessen gav i samarbeid med Riksarkivet ut Bergens Kalvskinn i 2017. Den nye utgaven gjengir originalens tekst med oversettelse til moderne norsk. Nyutgivelsen er utstyrt med registre over person- og stedsnavn, kirker, prebender og altere, samt ordliste med ordforklaringer til oversettelsen.

Dette er det første av vårens morgenarrangementer i regi av Middelalderklyngen. Ole-Jørgen Johannessen gir et kort foredrag om Bergens Kalvskinn, og får deretter en replikk fra stipendiat Nina Stensaker - før ordet er helt fritt. Møtet er åpent for alle interesserte.