Hjem
Middelalderklyngen
BERGEN ANNO 1320

Kongsgården på Holmen

På Holmen i Bergen, området vi i dag kaller Bergenhus festning, bygget kongen og kirken mange av sine prestisjebygg i middelalderen. Her får du se hvordan det kan ha sett ut rundt 1320.

Kongsgården på Holmen
Ytterst på Holmen lå den staselige Håkonshallen og andre praktbygg. Velkommen til kongsgården!
Foto/ill.:
Arkikon

Hovedinnhold

Ved innseilingen til Vågen i Bergen ligger Holmen, som i middelalderen var stedet for både kongsgård og domkirke. Kongsgården fra 1100-tallet, i dag kjent som Bergenhus festning, ble utbygd i en tid da Bergen utviklet seg til et rikspolitisk sentrum.

I dag står bare Håkonshallen og noen få andre bygningsrester igjen, og vitner om Bergens rolle som kongers sete, politisk møteby og administrativt og kirkelig sentrum.

Lurer du på hvordan det kan ha sett ut den gangen?

Noen av bygningene på Holmen har nå blitt gjenskapt digitalt, slik de kan ha sett ut rundt 1320. 

Se også en videosnutt av visualiseringen av kongsgården på Holmen:

Visualisering av Kongsgården på Holmen

Produsent:
Arkikon

Bergen i middelalderen

Konge- og kirkemakten stod sterkt i Bergen i middelalderen, og preget bybildet med ruvende og monumentale steinbygninger. 

Ytterst på Holmen lå den staselige Håkonshallen og andre praktbygg. Noen av disse kan du se i denne første versjonen av digital visualisering av Holmen. Senere kommer visualiseringen av Kristkirken, Bergens domkirke i middelalderen.

Nyeste forskning ligger til grunn

Det er produksjon- og visualiseringsfirmaet Arkikon som har stått som produsent av bilde- og filmmateriell, mens forskere ved Universitetet i Bergen og Byantikvaren i Bergen har sørget for at de digitale visualiseringene har blitt så riktige som mulig.

Det er nyeste forskning på middelalderbygninger og middelalderbyen generelt som ligger til grunn for både visualiseringen og for teksten som supplerer bildene vi ser.