Hjem
Institutt for klinisk odontologi
Smittevern

Verdens håndhygienedag

I 2009 introduserte Verdens helseorganisasjon (WHO) 5.mai som verdens håndhygienedag. Siden 2010 har det vært invitert til en norsk, nasjonal markering av dagen. Aldri har vel håndhygiene vært et så brennhett tema som i år med den pågående Koronapandemien.

Gjør du det ofte nok?
Årets tema for håndhygienedagen
Foto/ill.:
Tegnehanne for FHI

Hovedinnhold

For 5.år på rad deltar IKO på markeringen av Verdens håndhygienedag 5.mai.

I år er temaet håndhygiene svært dagsaktuelt i forbindelse med pandemien covid-19 (koronasykdom) som pågår nå. Derfor blir det også kun en digital markering av dagen.

Riktig utført håndhygiene er vårt viktigste tiltak i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helsetjenesten. For at håndhygiene skal være et effektivt smitteverntiltak må det utføres til rett tid, med rett teknikk og med effektive hånddesinfeksjonsmidler.

Årets tema er derfor: Håndhygiene – ofte nok og til rett tid.

Hånddesinfeksjon er ett av våre viktigste smitteverntiltak, men det er ikke effektivt om man ikke gjør det til rett tid. For å sikre effektiv hånddesinfeksjon slik at smittekjeden brytes, må man benytte nok middel, rengjøre hele hånden og utføre det til rett tid. Man må være «bar fra albuen og ned», fri for smykker og med korte negler, og ha hel hud.

Alle ansatte har fått mail og studenter har fått informasjon på Mitt UIB med lenker til powerpointpresentasjon om håndhygiene og hanskebruk i tannhelsetjenesten, lenker til filmer og plakater som Folkehelseinstituttet har laget og en quiz som alle kunne teste egen kunnskap på. I tillegg arrangeres det et eget webinar for tannhelsetjenesten 6.mai om personlig beskyttelsesutstyr og håndhygiene som alle kan delta på.