Hjem
Stiftelsen Det norske arboret
Våren er her

Kom og se, Rhododendronen blomstrer!

Det er som et eventyr å være i Arboretet om våren, kom og se! 

Rhododendron 'February Dawn'
Rhododenron ' February Dawn'
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Våren er her og Rhododendron «February Dawn» har allerede stått i blomst i flere uker i Kultivarsamlingen i Nydalen. Nå er det flere som har slått følge, og det er kommet blomster også i ‘gullrekken’ som du finner i artssamlingen nord for Mørkevatnet. Se bilder av Rhododendron Fulgens og Vinterrhododendron R. dauricum til høyre. I begge samlingene er det mange sprekkeferdige knopper, og det blir spennende å følge med i ukene fremover. 

Rhododendron tilhører lyngfamilien og er den største vedaktige planteslekten på kloden. De fleste plantene vokser vilt i Himalaya på flere tusen meters høyde. Man skulle tro det var krevende å flytte til kystklimaet her vest, men det viser seg at de fleste av dem elsker livet her i Bergen! 

Det finnes ca. 1.000 forskjellige ville arter, fra krypende dvergbusker til kjempestore trær på 30 meters høyde. Legg merke til at trærne ofte har nydelige farger og mønstre i barken. Blomstene kan være fra små fingerbøl til svære, liljeaktige skjønnheter. Fargene varierer fra hvitt, rosa og fiolett, og noen ganger også knallrødt, gult og oransje. Utover våren er det er enormt fargesterk opplevelse å spasere gjennom Arboretet.

Helt siden starten i 1971 har arboretet satset på Rhododendron. Vi har bygget opp to hovedsamlinger: en kultivarsamling og en artssamling.  Kultivarsamlingen ligger i Nydalen nær Fana folkehøyskole og inneholder 2.300 eksemplarer av 600 forskjellige navnesorter, mens artssamlingen, som ligger nord for Mørkevatnet, inneholder 1.700 eksemplarer av nær 300 arter. 


I bedene rundt Blondehuset blomster snøklokker og klosterklokker, og på marken fremfor Fana folkehøyskole er det tepper med krokus – også kalt Mildekrokus.