Hjem

Institutt for filosofi og førstesemesterstudier

Hovedinnhold

Studer filosofi i Bergen

Hvorfor studere filosofi?

Filosofi er faget ved universitetet som stiller noen av de mest grunnleggende spørsmål. Hvordan kan vi vite noe om verden omkring oss? Hvordan bør vi leve? Hva kjennetegner et rettferdig samfunn?

Instituttet huser også Wittgensteinarkivet.

Semesterstartdag / Startup meeting Spring 2024

Institutt for filosofi og førstesemesterstudier (FoF) ved Universitetet i Bergen er ansvarlig for filosofiundervisningen på alle nivåer samt for exphil-undervisningen ved alle universitetets fakultet. Instituttet tilbyr både bachelor- og masterprogram i filosofi og er i tillegg ansvarlig for det tverrfaglige bachelorprogrammet i retorikk. Instituttet har svært god kompetanse innen etikk og politisk filosofi, antikkens filosofi, språkfilosofi, logikk, vitenskapsfilosofi, sinnsfilosofi og Wittgensteinstudier. De fleste av våre ansatte jobber med forskning som også relaterer seg til andre fagmiljøer, bl.a. medisin, miljøstudier og kognitiv vitenskap. Tre av våre forskningsmiljøer har i den seinere tid også mottatt prestisjefylte stipender. Det gjelder de to fireårige prosjektene «Anti-Exceptionalism About Logic» og «Mathematics with a Human Face», i tillegg til toppforskprogrammet «Coincidence Analysis». Instituttet er også vert for Wittgensteinarkivet.  

Humaniorastrategien
Michael Baumgartner og Torfinn Huvenes

Fem prosjekter får støtte fra UiBs Humaniorastrategi

Michael Baumgartner med "Kunsten å finne årsaker: Exploring the Potential of AI Models for Causal Data Analysis with CNA" og Torfinn Huvenes med "Logikk og politisk uenighet: Logic in the Humanities and Beyond" får begge støtte.
Sosiale bevelser
Demonstranter som hever armen

Hva, om noe, er utopiers rolle i sosiale bevegelser?

Christopher Senf har publisert en artikkel om utopiers rolle i sosiale bevegelser på Salongen.no.
Ny bok!
Bokomslag

Style, Method and Philosophy in Wittgenstein

Alois Pichler har publisert boken “Style, Method and Philosophy in Wittgenstein”, i serien the Cambridge Wittgenstein Elements.