Ekstremværet «Jakob»: Som om Amazonas stormer inn døren
En elv kommer fossende gjennom atmosfæren og spyler Vestlandet når ekstremværet «Jakob» herjer i dag. Meteorolog og forsker Clemens Spensberger fra Geofysisk institutt og Bjerknessenteret forklarer hva som foregår.
Hovedinnhold
Torsdagen vil bli en av de våteste dagene på Vestlandet på en god stund. Regnet vil bli kraftigst i midtre og indre strøk, der er det sendt ut varsel om ekstremvær. Vær obs og følg med på varslene hvis du ferdes i disse områdene! Men også Bergen vil få seg en skikkelig vask i natt og i morgen.
Alt dette regnet skyldes en såkalt atmosfærisk elv som kommer til å strømme mot vestkysten fra og med i natt og gjennom hele torsdagen. På kartet vises denne elven som en slange som går i en stor bue fra subtropene til vestkysten av Norge. De mørkeblå og fiolette fargene viser at vanntransporten er stor.
Kartet er ganske likt værkartet fra 25. november 1940 som viser situasjonen der den fortsatt gjeldende rekorden for døgnnedbør i Norge ble satt.
Den atmosfæriske elven tar med seg store mengder med vann på sin ferd nordover og østover. Tenk deg, den elven i morgen har med seg minst like mye vann som hele Amazonas! Mer enn 200 000 tonn vann kommer til å flyttes over Vestlandet hvert sekund. Og alt dette vannet henger bare i luften, den største delen i form av vanndamp, og en mindre del i form av små dråper i skyene.
De enorme vannmengdene i bevegelse er likevel ikke det som gjør morgendagens elv såpass uvanlig at det blir ekstremvær. Vi har faktisk hatt atmosfæriske elver med like mye vann tidligere i høst.
Det er to andre egenskaper som gjør denne elven litt spesiell.
Først, den treffer vestkysten omtrent midt på og i nærmest rett vinkel. Denne geometrien gjør det vanskelig for de fuktige luftmassene å vike unna fjellet. Luften løftes over fjellet, den kjølner, vanndampen kondenserer, og det blir mye, mye regn.
Den andre egenskapen som gjør morgendagens elv spesiell, er at elveløpet er ganske stabilt. Atmosfæriske elver styres mellom lavtrykk og høytrykk, og forflyttes dermed sammen med dem. Ofte ligner de mer en løpsk spyleslange enn en stødig elv.
Men denne torsdagen ligger lav- og høytrykkene stort sett i ro, og dermed også elveleiet mellom dem. Først natt til fredag flyttes elven sørover og østover og spyler Danmark, Sør-Sverige og Baltikum istedenfor Vestlandet.