Hjem
Plastnettverket
Min mastergrad

Fant mikroplast i torskefilet

I sitt masterprosjekt ville Emilie Hæggernes finne ut om mikroplast blir samlet opp i torskefilet og slik kan havne på matfatet.

Emilie Hæggernes
Emilie Hæggernes gjorde sitt masterprosjekt ved Institutt for kjemi ved UiB. I samarbeid med NORCE studerte hun om mikroplast også kan tas opp i fisk og potensielt havne på matfatet vårt. Her forteller hun om sitt prosjekt på arrangementet Opplev Marineholmen i 2022.
Foto/ill.:
Ole M. Kvamme, UiB

Hovedinnhold

- Prosjektet mitt handlet om å kvantifisere mikroplast i muskelen på torsk fanget i Sotra-området utenfor Bergen og videre å undersøke om mikroplasten i muskelen - eller fileten - akkumulerer med torskens alder, altså bioakkumulering, sier Emilie Hæggernes, som leverte sin masteroppgave ved UiB høsten 2022.

Fant mikroplast i torskemuskelen

Det at mikroplast er tilstede i havet og at det interegerer med dyrelivet er godt dokumentert, ifølge Hæggernes.

- Men jeg ville også se på hva som skjer med mikroplasten som er såpass liten at den kan bli tatt opp fra magesekken og ende opp i andre organer. Analysene vi gjorde viste at mikroplast er tilstede i muskelen til torsken, men vi klarte ikke å knytte det opp mot at mikroplast akkumulerer i muskelen over tid, sier hun.

Mikroplast er overalt

- Det som overrasket meg mest med studiet, er omfanget av mikroplastens tilstedeværelse i omgivelsene rundt oss, sier Hæggernes. 

- I tillegg ble jeg overrasket over hvor nøyaktig og presise vi må være når vi jobber med mikroplast, fordi mikroplast virkelig er tilstede overalt. På klær, utstyr som brukes på lab og i luften.

I prosjektet hadde Hæggernes derfor god nytte av samarbeidet med forskningsmiljøet på NORCE.

- NORCE har en veldig moderne mikroplast-lab og dette bidro til å minske faren for kontaminering og også styrke resultatene våre.    

- Blir spennende å følge forskningen videre

- Det som er spennende med mikroplast-forskning er at det er relativt nytt forskningsfelt og selv om mye allerede er dokumentert, er det fremdeles behov for mye forskning, for å forstå hvordan mikroplast oppfører seg i naturen - og hvilken påvirkning det har for både mennesker og dyr, sier hun, og legger til:

- Nyere forskning viser for eksempel at mikroplast er tilstede i oss mennesker, men hvilke konsekvenser det har for oss, gjenstår å se. Så det blir veldig spennende å se på denne utviklingen, og hva man finner ut av på dette feltet i tiden fremover.