Hjem
Senter for alders- og sykehjemsmedisin
Internasjonalt samarbeid

– Visjonen er et demensfritt samfunn

Et demensfritt samfunn er målet til professor Ryuta Kawashimas forskningssenter Smart-Aging Research Center.

IGsday
Foto/ill.:
Janne B. Bøe

Hovedinnhold

Senter for alders- og sykehjemsmedisin (SEFAS) var vertskap da den anerkjente, japanske nevrofoskeren Ryuta Kawashima var i Bergen 9. til 11. mai.

Professor Kawashima, som er direktør ved Smart-Aging Research Center (S.A.R.C.) ved Tohoku University i Sendai i Tokyo, var i Norge for å følge opp SEFAS og fakultetets besøk i Japan tidligere i år. Utviklingen av konkrete målsettinger for videre samarbeid stod på programmet.

Under besøket signerte Kawashima og Nina Langeland, dekan ved Det medisinsk- odontologiske fakultet, en intensjonsavtale og professoren fikk anledning til å møte flere av faktultetes fremste forskere innen sitt felt.  

«Smart aging» var tittelen da Kawashima holdt foredrag på Instituttets dag ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Han forklarte om utviklingen av sitt hjernetreningsprogram; som kan brukes av unge, friske hjerner og av dem med kognitiv svikt.

– Dette vil gi en enorm samfunnsøkonomisk gevinst, sier Kawashima. Et demensfritt samfunn er hans mål. 

Ved hjelp av hjernetrening vil forskningssenteret i Sendai jobbe for at den stadig økende aldrende befolkningen ikke skal svekkes fysisk og psykisk, men derimot fortsette å utvikle vår intellektuelle kapasitet og sosiale relasjoner mens vi eldes.