Hjem
Universitetsbiblioteket
SPESIALSAMLINGENE

Universitetsbibliotekets spesialsamlinger

Spesialsamlingene inneholder materiale som er ulikt det man finner i Universitetsbibliotekets bokhyller. Her finnes historiske fotografier, antikvariske dokumenter, skeive historier, en nynorsk ordbank og mye mer. Samlingene er en skattekiste for forskning, formidling og oppgaveskriving. Spesialsamlingene består av Manuskript- og librarsamlingen, Billedsamlingen, Språksamlingene og Skeivt arkiv.

Neste
Språksamlingene
Fra Språksamlingene.
Foto/ill.:
Universitetsbiblioteket i Bergen
1/4
1586, 14. november Hordaland, Stord, Føyen grensegang
Fra Manuskript- og librarsamlingen. ubb-1586-11-14
Foto/ill.:
Universitetsbiblioteket i Bergen
2/4
Foto av Bryggen på 1860-tallet
Fra Billedsamlingen.Tyskebryggen i Bergen ca 1865
Foto/ill.:
Knud Knudsen
3/4
Skeivt Arkiv
Fra Skeivt arkiv.
Foto/ill.:
Universitetsbiblioteket i Bergen
4/4
Tilbake

Hovedinnhold

Manuskript- og librarsamlingen inneholder en rekke samlinger av ulike typer materiale. Her finnes f.eks. håndskrifter, antikvariske bøker, kart, aviser og brev. I disse samlingene kan man blant mye annet finne brev av Olav H. Hauge, førsteutgaver av Dickens, 1600-talls kart fra Bergen og Faghistoriske samlinger.

Billedsamlingen er et av landets eldste og mest anerkjente arkiv for historisk fotografi. I samlingen finnes kjente norges- og bergensmotiver, privatalbum helt tilbake til 1860-tallet, dokumentasjon fra forskerarkiv og eksempler på tidlige fotografiske teknikker. Av ca. 1,2 millioner bilder er mer enn 50.000 tilgjengelig for publikum på marcus.uib.no

Språksamlingane er en betydelig vitenskapelig ressurs som består av eldre fysisk og elektronisk materiale. Samlingane er grunnlaget for de norske ordbøkene, og brukes i navnefaglige studier. Språksamlingene ble i 2016 overført til UiB fra Universitetet i Oslo.

Skeivt arkiv samler inn, bevarer og formidler norsk skeiv historie. En av grunnpillarene i arbeidet er Karen-Christine Friele sitt personarkiv, samt flere samlinger fra andre privatpersoner og organisasjoner. I tillegg bygger Skeivt arkiv opp en samling videointervjuer, og har sitt egne oppslagsverk, Skeivopedia, som man kan finne på arkivets hjemmeside.

 

Spesialsamlingene er tilgjengelige for forskere, studenter, presse, forlag og andre med interesse for lokal- og kulturhistorie. Manuskript- og librarsamlingen og Skeivt Arkiv ligger i HF-bygget, Sydnesplassen 7, og Billedsamlingen holder til i Bibliotek for humaniora ved Haakon Sheteligs plass 7. Kontaktinformasjon finner du her.