Hjem
Universitetsbiblioteket
Utstilling

Introduksjon av Senter for digitale fortellinger

Hva er digitale fortellinger? Hvordan har digitale fortellinger utviklet seg over tid, og hvordan påvirker de livene våre i dag? Denne utstillingen utforsker historien og fremtiden til digital fortelling: kode, html, Flash, videoer, spill, AI, AR, VR, MR og sosiale medier. Digitale fortellinger er historier som bruker digital teknologi til å skape, distribuere eller samhandle med dem. De kan variere fra videospill, dikt og sosiale medier til interaktive dokumentarer, immersivt teater og virtuell virkelighet.

Logo
Foto/ill.:
CDN/Valeria Acosta

Hovedinnhold

Digitale fortellinger er nye og fremvoksende former for fortelling drevet av beregning. Samtidslivet blir i økende grad drevet av digitale fortellinger - enten det er konspirasjonsteorier som former seg på Facebook, historieverdener som oppstår fra en dataspillindustri som nå overskygger andre sektorer i underholdningsindustrien, eller maskinlæringssystemer som genererer fiksjon. Likevel mangler vi en omfattende og tverrsektoriell forståelse av hvordan digitale fortellinger fungerer, til hvilket formål de blir brukt, og hvordan de former kulturen nå og i fremtiden.

I denne utstillingen vil vi høre fra forskere og utøvere som arbeider på den fremste kanten av digitale fortellinger. Du vil også lære om forskningen og metodene bak disse prosjektene, og hvordan de håndterer ulike kulturelle og sosiale problemstillinger. Du vil få sjansen til å oppleve ulike former for digitale fortellinger, som for eksempel digital poesi og storskala projeksjoner. Utstillingen vil vise flere historiske og samtidige digitale fortellingsprosjekter fra de siste tjue årene, og vil inkludere en utstilling av bøker om relevante emner.

Denne utstillingen er kuratert av Senter for digital fortellinger (CDN), et fremragende senter for forskning ved Universitetet i Bergen. CDN har som mål å etablere Norge som en verdensleder innen innovativ humanistisk forskning og å trene en ny generasjon forskere til å være klar for å takle fremtidige utfordringer. CDN undersøker modeller for tverrfaglig forskning som er fokusert både på praksisbaserte metoder og kvalitativ analyse av de nye formene for historier fortalt ved hjelp av digital teknologi.