Hjem
Universitetsdirektørens kontor
Klage og disiplinærsaker

Veiledning i klagesaker

Som student har du rett til å klage på enkeltvedtak.

Hovedinnhold

Enkeltvedtak kan for eksempel være avgjørelser om opptak, permisjon og fravær, tap av studierett og lignende.

Hvis du ønsker å klage på et vedtak må du gjøre det skriftlig. Send et brev eller en e-post der det kommer frem:

  • Hvem du er
  • Hvilken sak det gjelder
  • Hva du ønsker å klage på og hvorfor
  • Hvilke endringer du ønsker

Klagen må sendes innen tre uker etter du har mottatt vedtaket. Klagen sendes til den instansen (fakultet/avdeling) som har fattet vedtaket du vil klage på, som skal vurdere klagen først. Dersom instansen ikke finner grunn til å omgjøre vedtaket sitt, vil saken oversendes til Den sentrale klagenemnd for endelig avgjørelse. I studentrelaterte klagesaker er det Den sentrale klagenemnd som fatter endelig vedtak. Nemndas vedtak i klagesaker kan ikke påklages.

Informasjon om Den sentrale klagenemnd på universitetets nettsider.

Læringsmiljø, mobbing og lignende

Hvis du ønsker å varsle om læringsmiljø, kritikkverdige forhold, mobbing og lignende kan du gjøre dette gjennom Si fra-siden til UiB.

Informasjon om varsling gjennom Si fra.

Formelle feil

Universitets- og høyskolelovens § 5-2 gir rett til å klage på de ytre forholdene ved eksamensavvikling. Dette kan for eksempel være feilskrift i eksamensoppgaven, bråk eller uregelmessigheter i eksamenslokale, svikt i programvare eller lignende. Mer informasjon om saksgang og hvordan man klager finner man på universitetets nettsider.

Informasjon om å klage over formell feil på eksamen.

Veiledning i fuskesaker

Ved mistanke om fusk vil instituttet eller fakultetet gjøre undersøkelser og vurdere om det er grunn til å fremme en fuskesak til Den sentrale klagenemnd. Ved mistanke om fusk skal du varsles skriftlig om mistanken og inviteres til en samtale hvor du får mulighet til å forklare deg og si din mening. Du har rett til å se saksdokumentene i saken. Du kan også bruke advokat eller en annen til å hjelpe deg, men det vil ikke bli betalt av universitetet.

Hvis fakultetet velger å fremme sak til klagenemnda har du rett til å bli representert av advokat. Universitetet dekker da advokatutgifter etter den offentlige salærsatsen. Du har fortsatt rett til å se saksdokumentene og til å uttale deg skriftlig. Du vil motta et skriftlig varsel om at din sak vil vurderes av klagenemnda. Hvis du har spørsmål om saksbehandlingen, har behov for utsettelse av frister eller har spørsmål om dine rettigheter kan du ta kontakt med nemndas sekretær. Frem til saken er avgjort kan du fortsette å studere.

Den sentrale klagenemnd har myndighet til å annullere din eksamen/godkjenning av kurs og lignende. Den kan også vedta å utestenge deg fra UiB i inntil to semestre. Klagenemndas vedtak kan i fuskesaker påklages til Felles klagenemnd for studentsaker (nasjonalt organ) innen tre uker etter du mottok det. Dersom nemnda har vedtatt at du skal utestenges dekker universitetet advokatutgifter hvis du ønsker å klage. Dersom nemnda kun vedtok annullering har du fortsatt rett til å klage på vedtaket, men universitetet vil ikke dekke utgifter til advokat.

Informasjon om Felles klagenemnd for studentsaker.

Når advokaten har avsluttet arbeidet med saken skal faktura sendes til felles fakturamottak ved UiB. Fakturaen må merkes med det aktuelle saksnummeret ("vår referanse").

Informasjon om å sende faktura til Universitetet i Bergen.

Veiledning i andre disiplinærsaker

Andre disiplinærsaker kan for eksempel være:

  • Saker om utestenging/bortvising som følge av grovt forstyrrende adferd
  • Saker om utestengelse som følge av merknad på politiattest
  • Saker om bruk av forfalsket dokumentasjon
  • Saker om skikkethet

Slike saker er sjeldne og uensartet. Hvis du har spørsmål om dine rettigheter i andre disiplinærsaker kan du kontakte Den sentrale klagenemnds sekretær.

Har du behov for bistand kan du ta kontakt med UiBs studentombud. Studentombudet er en uavhengig bistandstjeneste som har i oppgave å ivareta rettsikkerheten til studenter ved hjelp av råd og veiledning.

Informasjon om studentombudet på universitetets nettside.