Hjem
Universitetshagene
EPLER

Botanisk hage feirer eplet !

Eplet er en fantastisk frukt og verden over markeres eplet hvert år med egne arrangementer og epledager. Søndag 23. oktober feirer Botanisk hage på Milde de flotte norske eplene.

Epledagen i Botanisk hage
Foto/ill.:
Heidi Lie Andersen

Epler er en viktige del av vårt sunne kosthold. Vi spiser epler som frukt, vi drikker eplemost og vi bruker epler på mange måter i matlaging. Hvem kan vel motstå lun eplekake med is?

De norske eplene modnes langsomt gjennom sommeren. Lange dager gir eplene både god sødme, fin syre, sprøtt fruktkjøtt og tynt skall. Epler er fulle av fiber, antioksidanter og andre viktige næringsstoffer og bør spises med skallet på, for rett under skallet finnes de verdifulle næringsstoffene og 2/3 av fiberen. På engelsk heter det ”An apple a day, keeps the doctor away” og epler har vært viktige i folkemedisinen for å fremme fordøyelsen og hindre forstoppelse. Hvert år spiser vi nordmenn rundt 13 kilo epler hver.

Eplet er i mytologi og religion symbol for en lang rekke egenskaper som udødelighet, ungdommelighet, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk, kunnskap og solens livgivende varme. De fleste av oss kjenner til eplet Adam plukket i Edens hage, men de færreste har kanskje hørt om ungdomseplet som den norrøne gudinnen Idun eide. Og at gudene i Åsgård måtte spise epler for å holde seg evig unge!

Epletrærne kommer opprinnelig fra området rundt Kaukasus og Kasakhstan og i dag finnes det rundt regnet 20 000 eplesorter i verden. De har forskjellige egenskaper og trives under svært ulike forhold. Vi vet at våre forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 800 år siden introduserte munkene fruktdyrkingen i Hardanger og i Botanisk hage kan du lærer mer om noen av de mest kjente (og noen av de gamle, nesten glemte) eplene som dyrkes nettopp i Hardanger.

- Knut Nes, fra Hjeltnes videregående skole viser frem en utstilling av eplesorter og hvis du har et gammelt eple i hagen din som du er usikker på hva er, kan du ta det med og få det bestemt.

- Eivind Vangdal, fra NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi), snakker om epler og viser for eksempel hvordan vi presser epler til deilig eplesaft.

- Heidi Lie Andersen og Torsten Eriksson fra Universitetsmuseet demonstrerer og forteller om eplets botanikk, vekstforhold og næringsinnhold.

- Steinstø Fruktgard og Haust selger sine spesielle epleprodukter, blant annet kan du kjøpe epler i kasser.

- Det blir salg av deilige lapper fra Anne Marie Møllerup, ulike smaksprøver av epler og eplekonkurranser.

- Publikum skal få kåre det aller beste eplet.

 

Dato:   Søndag 23. oktober, kl 11.30 – 14:00

Sted:   Botanisk hage på Milde

Arrangementet er gratis.