Hjem
Universitetshagene
Påske

Påskeblomster for allergikere

Flere og flere sliter med allergi. Astmaanfall, rennende neser og kløende øyne kan ødelegge påsken for både små og store, da er det greit å vite hvilke påskeplanter flest allergikere kan reagere på og hvilke de aller fleste trygt kan velge i stedet.

Narcissus 'February Gold'
Foto/ill.:
Heidi Lie Andersen

Hovedinnhold

Påskeblomster allergikere og duftoverfølsomme bør unngå

Bjørk Betula sp. gir pollenplager også innendørs.

Gullbusk/ forsythia Forsythia suspensa 20-35% av astmatikere får til dels store plager av avskårne kvister innendørs. Men det er ikke kjent hvilken del av planten de reagerer på.

Selje/ gåsunger Salix spp. gir pollenplager spesielt etter at gåsungene er kommet ut.

Begonia Begonia spp. flere har overfølsomhetsreaksjoner i slimhinner når de har begonia innemiljøet.

Gerbera Gerbera jamesonii ca. 25% av astmatikerene reagerer på duften av kurvblomster, men dette er en av de bedre kurvblomstene for mange.

Krysantemum - Dendranthema grandiflorum-hybrider eller D. indicum. Ca. 25 % av astmatikerne reagerer på duften av kurvblomster, og krysantemumen er en av de verste blant dem. Reaksjoner er vanligst blant dem som ikke tåler burot.

Perleblomst - Muscari spp. og andre duftende løkarter (som snøklokke og krokus) kan gi utløse overfølsomhetsreaksjoner. Mange tåler noen få stilker, og reagerer først ved større buketter.

Primula Primula vulgaris 20-30 % av astmatikere får symptomer av primula innendørs. De fleste tåler den utendørs. Primula obconica (begerprimula) kan være et bedre valg for astmatikeren, siden den ikke har duft.

Påskelilje - Narcissus pseudonarcissus Duften av påskelilje og andre narsisser kan være sterk og gi astmatikere store problemer innendørs. Enkelte kan også reagere på dem utendørs på terrasser og balkonger.

Tulipaner Tulipa spp. Tulipan gir sjelden problemer utendørs, men det er rapportert at enkelte tulipansorter kan gi allergi innendørs. Allergikere som reagerer på tulipan vil også reagere på andre løkplanter.

Alternative påskeblomster for allergikere

Hawairose/ hibiscusHibiscus rosa-sinensis Det er ikke registrert allergier mot denne spiselige arten.

Ildtopp - Kalanchoë spp. er duftfrie og ikke forbundet med allergi, men de inneholder gift som kan irritere hud og slimhinner ved kontakt.

Juvelblomst - Guzmania spp. kommer fra ananasfamilien og gir med sine gule senterblad et flott alternativ til de tradisjonelle påskeblomstene. Det ikke kjente allergier knyttet til planten.

Påskekaktus Hatiora gaertneri. Den er taggløs som julekaktusen, og ikke forbundet med kjente allergier.

Stuekala Zantedeschia aethiopica er en giftig plante, men ellers uproblematisk for allergikere.

Ranunkel Ranunculus asiaticus de fleste tåler buketter av denne giftige arten. Men noen spesielt duftoverfølsome kan reagere på lukten.

Roser Rosa spp. Duftende sorter kan gi allergiproblemer, men de fleste vanlige avskårne roser er duftfrie og gir ikke kjente allergier. Dette er blant de tryggeste valgene om man skal gi blomster til en allergiker.