Hjem
Universitetshagene
Nyhet

En gave til Avinor

De hvite flagrende blomstene til lommetørkletreet vil ta seg flott ut i møte med terminalens mektige betong. Det er dette vi håper å få se om noen år etter at treet nylig ble plantet ved Flesland flyplass.

Davidia involucrata
Lommetørkletreet har fått en sentral plassering ved terminalen på Flesland flyplass.
Foto/ill.:
Adam Kurz

Lønningen lystgård stod ferdig i Bergen botaniske hage for et drøyt år siden. Det praktfulle huset var en gave fra Avinor til UiB, og nå var det tid for å gi noe tilbake. Det måtte bli en plante, og helst en som de mange reisende vil legge merke til. Valget falt på lommetørkletreet (Davidia involucrata), eller duetreet som det også kalles. Det vil nok ta noen år før det blomstrer, og da blir det et vakkert syn.

Treet har fått den fineste plasseringen med gode vekstforhold like ved terminalen. Det blir knapt mulig å komme til Bergen uten å se det, bare rett blikket mot sør ved ankomst. Der står treet omkranset av en halvsirkelformet voll med hjertetre. Her er det plass til at treet kan bli 20 meter høyt, ikke langt unna der huset stod på Lønningen. Like ved der huset står i dag i Botanisk hage er det blitt plantet 3 "søskentrær" fra den samme morplanten. Lommetørkletreet har sitt opphav og naturlige voksested i Kina.   

Treet ble plantet 11. november etter et samarbeid mellom Eiendomsavdelingen og Bergen botaniske hage.