Hjem
Universitetshagene
Vårblomstring

Kameliaene kommer

Det finnes mer enn 2000 hybrider av Kamelia. De vokser i høylandet i Kina, sør i Japan, Sør Korea og Taiwan. I de aller mildeste stedene i Norge, som her i Bergen, kan man dyrke enkelte hardføre kameliasorter på friland.

Neste
Camellia 'Leonard Messel' i blomst
Camellia 'Leonard Messel' blomstrer i Lyngskogen på Milde.
Foto/ill.:
Reidun Myking
1/2
Kamelia i Musehagen
Camellia ‘'Brigadoon’ i Muséhagen
Foto/ill.:
Siri Skretting Jansen
2/2
Tilbake

Hovedinnhold

Camellia har i årtusener vært en yndling i Østens hager, og ble innført til Europa (England) på 1700- tallet, men det påstås at slekten var plantet i Portugal allerede på 1500-tallet, hvilket er meget sannsynlig. Denne slekten hadde lenge ord på seg for å være krevende og eksklusiv, og ble stort sett dyrket innendørs i "winter gardens". Imidlertid utviklet man særlig i Storbritannia mange nye mer hardføre sorter som snart ble meget populære i hager på De britiske øyer. Fargene går i alle varianter av rød til rosa over i hvit. De kan ha spetter og litt ulike former på blomstene, både fylte og enkle.


I Muséhagen har det i mange år vært et par kameliaer og det er Camellia ‘Brigadoon’ som har klart seg best og alltid gledet oss med store rosa blomster i april. 
I fjor fikk hagen 12 nye kameliaer fra Arboretet og Botanisk hage. De ble plassert i den mildeste delen av hagen, i det lune steinbedet, inn mot museumsbygningen, for kamelia liker ikke kalde vintre. Det ser ut som de trives på sin nye plass og flere har blomstret i løpet av vinteren.
Nå har vårblomstringen startet! I tillegg til ‘Brigadoon’ kan du beundre kamelia med flotte navn som ‘Pink Icicle’, ‘Fire ‘N’ Ice’ og ‘Red Fellow’.


På Milde finner en også kameliaene. De står i bakgrunnen av Lynghagen, i kanten av furuskogen der klimaet er lunt med lite frost og ganske solrikt. Akkurat nå blomstrer sortene 'Inspiration' og 'Leonard Messel'. Sistnevnte er en gammel traver fra England som alltid har vært utpekt som en av de tøffeste, og som har vært mye brukt i Skottland.