Hjem
Universitetshagene
Bergen botaniske hage

Forsking på innsektvennlige utemøbler

Bergen botaniske hage har fått hagemøbler med integrerte innsekthotell for å forske på innsektmangfoldet i slike møbler.

Møbler med insektboliger i
Kompost og plantekassen Decay Edge har hull i kanten så innsekter kan komme inn til komposten i bunnen. Insekthotellene Leaf er plassert inni bedet.
Foto/ill.:
Alexander Qual

Hovedinnhold

Møbelprodusenten Vestre har laget en ny serie utemøbler som er designet for å bevare og øke det biologiske mangfoldet i byene våre.
Disse møblene er montert i Biehagen i Bergen botaniske hage på Milde. De skal fylles med trestammer, greiner, kvist og kvast fra hage og park og danne grunnlaget for nytt liv for blant annet insekter.

Hvem flytter inn i møblene? Hvor lang tid tar det? Hvilket mangfold ser vi etter ett eller to år? Dette er spørsmål forskere i Bergen skal finne svar på.

Vi skal forske på om insektmøbler har noen effekt. Vi vil samle alle liv som benytter møblene, og ved hjelp av DNA-barcoding identifisere alle artene for å se om dette er til noe hjelp for mange forskjellige sjeldne arter, eller om en art okkuperer alle rommene. På denne måten vil vi finne ut om slik bolighjelp er det beste vi kan gjøre for innsektene våre, eller om vi må finne på noe annet.
 

Mer om insektshotell