Hjem
Universitetshagene

Hovedinnhold

Krydderet safran kommer fra krokusplanten Crocus sativus, som er flerårig, 20-30 cm høy, med smale grønne krokusblad. Safrankrokusen blomstrer om høsten, med opptil fire rosa blomster, hvor hver av dem har griffel med tredelte oransje trådformet arr som er 25-30 mm lange. Blomstene lukter søtt honningaktig av nektar.

Det er arrene som blir tørket til krydder. Safran er verdens dyreste krydder. Det må til ca. 100 000 arr til ett kilo safran, og da disse er håndplukket, sier det seg selv at dette blir dyrt. Safran er også det mest forfalskede krydderet, pga prisen. På turistmarkeder rundt om i verden blir gurkemeie, fargetistel og ringblomst ofte solgt som safran. For å sikre seg mot forfalskninger er det derfor best å kjøpe hel safaran og ikke safranpulver. Da kan man visuelt fastslå om det er ekte vare eller en forfalskning.  

Safrankrokusen er triploid (har tre sett av kromosomer) og pollenet er sterilt. Dette betyr at blomsten ikke kan lage modne frø. Det er derfor sannsynlig at safrankrokusen er en steril hybrid mellom to andre krokus arter. All formering skjer ved vegetativ deling av krokusknollen. Ingen kjenner til hvor i naturen safrankrokkusen kommer fra, fordi den er dyrket frem som kloner. Noen tror at den kommer fra det østre Middelhavsområdet, muligens Hellas.