Hjem
Universitetshagene

Magnolia sieboldii (junimagnolia)

Med de store kronbladene vekker det oppsikt når magnolia står i fullt flor. Blomstene er både vakre og primitive.

Hovedinnhold

Junimagnolia (Magnolia sieboldii) er en sommerblomstrende representant for Magnolia-slekten. Den har også vært kalt japanmagnolia, et litt misvisende navn, siden den formen vi dyrker mangler i Japan, men kommer fra Korea og Mandsjuria. Den blir et lite tre på 3-7 m som kommer i blomst etter bladsprettet og holder det gående en lang periode fra midten av juni. Ja, helt til ut på høstparten kan en finne noe å sette i vasen.

De store, hvite blomstene (ca 10 cm i diameter) er yndig nikkende, åpne boller med 6-10 store og faste, kritthvite blomsterdekkblad. Inni prydes de av en samling spenstige og kraftig rødfargete pollenbærere, som sitter i tett samling omkring midtsøylen av fruktemner. Duften er lett og behagelig. På høsten utvikler fruktemnene seg til noe som kan minne om en rødfarget agurk, før de tørker og åpnes og slipper ut store, oransjefargete frø som blir dinglende i en tynn streng. Da minner det hele om kongler. Frøene spises gjerne av fugl, som sprer dem i omgivelsene.

Junimagnolia trives best på en lun plass der det er lyst men ikke brennende ettermiddagssol, helst i en skråning der kulda renner av i klare vinternetter. Den er hardfør til sone H4 og trives selv i ganske skrinn skogsjord, bare det er fuktig med god drenering.