Hjem
Universitetshagene

Hva er en rose (slekten Rosa)?

Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Roser er busker, ofte med torner. En villroses blomst er som en åpen skål, med fem kronblad og fem begerblad. De dufter mer eller mindre, og er tilpasset pollensamlende insekter som bier og humler, men har ikke nektar. Nypen er en kjøttfull bærfrukt dannet av blomsterbunnen omkring små nøtter, med ett frø i hver.

Rosene har fått navn etter den vanligste fargen på blomsten (Rosa), men roser finnes i mange farger: hvit, gul, purpur og rød. Historiske roser kommer i nyanser av lys rosa, purpur eller nesten hvite, mens få er gule, og ingen virkelig røde. "Røde roser" har siden middelalderen vært regnet som de edleste, men sammenliknet med dagens, hadde tidlige tiders ypperste sorter lyse rosa blomster. Virkelig signalrødt oppsto først omkring 1930 i foredlede roser.

Kronbladene er flere enn fem hos hageroser, siden mennesket har valgt ut former med doble, fylte og tett fylte blomster. Trolig var årsaken opprinnelig at fylte blomster har mer duft. Framstilling av parfyme fra roseblad er en mer enn 2000 år gammel kunst.