Hjem
Universitetshagene

Mandel

Prunus amygdalus

Mandler fra juleutstillingen.
Mandler fra juleutstillingen.
Foto/ill.:
Adam Kurz

Mandler er kanskje mest kjent som populært julegodt i marsipan og som brente mandler, på sirupsnipper og i julegrøt, og ikke å forglemme i kransekake. Mandlene er også et av våre viktigste næringsmidler, svært rike på fett og fete oljer med de sunne, en-umettete fettsyrene og den viktige vitamin E.

I Norge har mandler vært kjent som handelsvare i alle fall tilbake i Middelalderen, og allerede i våre tidligste kilder fra 1600-tallet nevnes forsøk med dyrking av mandeltreet. Det er temmelig vinterherdig og overlever i sommervarme strøk langs kysten hos oss. For å modne fruktene kreves mye sommervarme, men år om annet har det vært høstet adskillige mandler på de luneste steder på Sørlandet. 

Mandeltrær er utrolig vakre når de blomstrer på bar kvist tidlig om våren. Når bladene senere foldes ut og fruktene utvikles, ser vi at de er i slekt med plomme. Frukten er en grønn, hårete steinfrukt og minner lite om det vi kan kjøpe i butikken til å ha i gløggen. Når den modner, svulmer den ikke opp og blir saftig og søt, men tørker og sprekker opp, slik at den harde steinen kan slippe ut. Mandelsteinen er nemlig tilpasset å spres med ekorn og fugl som samler vinterforråd. Inni steinen ligger frøet, og når steinen mistes eller glemmes, kan det spire, og slik spres mandeltreet. Butikkhyllenes mandel er altså frøet, og det brune skallet vi fjerner når mandlene skåldes, er frøskallet. De to halvdelene i den hvite kjernen som vi spiser til jul, er frøbladene til kimen, plantens embryo. I enkelte nøtteposer som kan kjøpes før jul finnes mandler med det harde skallet på.

Mandeltreet kommer opprinnelig fra områder med varmt og tørt klima i Midt-Østen og Sør-Asia. Ville mandler smaker bittert og er svært giftige (blåsyre). Bare noen få titalls frø kan gi dødelig dose. Utvalget av trær med søte frø uten gift, må ha skjedd svært tidlig i menneskets historie, og mandelen var et av de aller første treslag som ble tatt i kultur, i tidlig bronsealder for 4-6000 år siden. Kulturen spredte seg i førhistorisk tid til Middelhavslandene. Den var dyrket i faraoenes Egypt og romerne spredte den til Mellom-Europa. I nyere tid innførte spanjolene den til Chile og California, og senere kom den til Australia og Sør-Afrika. I dag dyrkes mandler fortsatt mye Spania og Italia, mens California leverer brorparten av verdensproduksjonen.

Tekst: Per H. Salvesen