Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Lommetørkletreet

Blomstringen til lommetørkletreet er en attraksjon. En sjelden begivenhet som vi bare såvidt har opplevd tidligere i Arboretet. Nå håper vi at treet har blitt såpass gammelt at det kommer til å blomstre regelmessig, slik som det gamle treet i Musehagen.

Lommetørkletre
Sjelden blomstring på lommetørkletreet i Arboretet.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Lommetørkletreet bærer navnet med rette, men det kalles også for duetre på norsk fordi de hvite høybladene ligner flyvende duer. Høybladene tilhører altså ikke blomsten direkte, men de er ikke-grønne blad som tjener som kontrast og dermed til å tiltrekke insekter. Selve blomstene er svært små og sitter tett sammen i de mørke nøstene. 

Treet som blomstrer i midten av juni heter Davidia involucrata var. vilmoriniana og har stått i Arboretet siden 2009. Det ble hentet fra hagen til Anne Tafjord-Kirkebø der det hadde stått siden det ble plantet som en ca. 5 år gammel busk i 2002. Det vokste raskt og ville bli for stort for hennes hage, men hun ville gi det bort til Arboretet mens det ennå var mulig å flytte det. 

Lommetørkletreet blomstret første gang da det var 18 år, og stemmer bra med alderen til andre observasjoner for når treet starter å blomstre. 

Lommetørkletreet kommer fra Hubei i Kina i et varmere klima enn det vi har på Milde. Men vi har plantet det på en lun plass blant andre varmekrevende trær i Hatlehaugen.