Hjem
Universitetshagene
Nyhet

Vinter i Rhododendronskogen

Det er flere år siden vi hadde vinterlige forhold som nå. Rhododendronplantene tilpasser seg kulden ved å minske bladoverflaten. En fin periode på slutten av vekstsesongen i fjor var trolig gunstig for plantenes forberedelse til vinterkulde.

Rhododendron hodgsonii krøller bladene i vinterkulden.
Rhododendron hodgsonii krøller bladene i vinterkulden.
Foto/ill.:
Bjørn Moe

Hovedinnhold

Det er en vakker januardag i Rhododendronskogen. Temperaturen er nede på minus 10 grader og klarvær, men uten særlig varme fra sola. Slik har det vært i snart tre uker - stabil kald vinter. Det begynte med barfrost i to uker, mens siste uken har det vært ca. 15 cm snødekke.

Rhododendronskogen er i vintermodus, og som vintergrønne må plantene tilpasse seg kulden så godt de kan. Bladene reagerer på lave temperaturer ved å krølle seg sammen til sigarform. Vannet trekkes ut av cellene i bladet slik at cellene skrumper inn. De dehydrerte cellene får dermed et lavere frysepunkt, og plantene vil være i stand til å tåle mer kulde. Sammenkrøllete blader får dessuten mindre overflate, noe som også er et vern mot kulde. Når temperaturen stiger vil bladene rulle seg ut igjen.   

Sist høst hadde vi en lang periode med relativt varmt vær i september - oktober, noe som er gunstig for utvikling av knopper til neste sesong. Den gode utviklingen gjør knoppene mer herdet til å tåle vinterkulde, så derfor tror vi at fjorårets høst var gunstig for at knoppene skal tåle vinterkulden. Likevel, vi må regne med at noen sårbare rhododendron-arter vil få frostskader, særlig dem som har sitt naturlig voksested på lave høydenivåer i Himalaya, og dermed ikke er tilpasset en streng vinter. Men resultatet ser vi ikke før til våren.