Institutt for sosialantropologi

Nyhetsarkiv for Institutt for sosialantropologi

Det gode ryktet til antropologimiljøet i Danmark sin hovudstad fekk Fartein til å droppe den fikse idéen om at ein må reise til andre sida av verda for at utveksling skal vere noko vits. - København har vist seg å vere ein fantastisk by med mange ulike kulturinntrykk, skriv han.
Professor emeritus Jan Petter Blom fyller 90 år 20. november 2017.
I oktober deltok Energethics forskere på symposiumet 'Why the World Needs Anthropologists: Powering the Planet' ved Durham University i England. Vi holdt en stand der vi presenterte prosjektet og vi organiserte en workshop for konferansedeltakere kalt "Accounting for Energy".
I Australia syntes Ingfrid det var gøy å studere antropologi på nye måter, men det som fascinerte henne aller mest var de små kulturelle, hverdagslige forskjellene. - Som da jeg skulle lage meg toast, tok ketsjup mellom osteskivene og folk trodde jeg var sprø, skriver hun. Les Ingfrids reisebrev om halvåret ved JCU.
26. oktober 2017 disputerte stipendiat Mads Solberg ved Institutt for sosialantropologi.
Stadig flere som arbeider i byggenæringen i Norge har en annen bakgrunn enn norsk. Hvordan påvirker det sikkerhet og samhandling? Idunn og Tollef deltok i et landsdekkende forskningsprosjekt for å finne ut av nettopp det. De kom tett på både norske og østeuropeiske arbeidere - og kunne stikke hull på noen myter.
Førsteamanuensis Iselin Åsedotter Strønen sin monografi "Grassroots Politics and Oil Culture. The Revolutionary Petro-State" er en etnografisk studie av forholdet mellom grasrotbevegelser og den venezuelanske staten under Hugo Chávez' regjeringstid i lys av landets historiske utvikling som oljestat.
Statsminister Erna Solberg og artisten SILJA SOL ønsker nye studenter velkommen til Universitetet i Bergen 15. august.
En trio av antropologer deltok på FNs havkonferanse første uken i juni 2017 – og gjorde interessante observasjoner om begrepsbruken i FN-diplomatiet samt mulighetene for små land til å markere seg og påvirke prosesser.
– Det å ha egen mottakelse på FNs havkonferanse var utrolig verdifullt for å bygge videre på eksisterende samarbeid og etablere nye partnerskap, sier marin dekan ved UiB, Jarl Giske.
- Å flytte det antropologiske blikket mot energi betyr også at man flytter etnografi fra samfunnets utkant til samfunnets sentrum, skriver Ståle Knudsen i en artikkel publisert på nettsiden til nettverket Energy Anthropology Network.
Statssekretær Tone Skogen deltok på UiBs store mottakelse under forrige ukes havkonferanse i FN. Hun roste det nye samarbeidet mellom UiB og partnere i Stillehavet.
Det er mange gode grunner til å reise på utveksling. Her følger en guide for deg som ønsker å studere 1-2 semestre i utlandet.
Etter tre år med studier kan de juble for en bachelorgrad i bagasjen. Fjorten kandidater innen sosialantropologi og fire kandidater innen utviklingsstudier mottok diplom og gratulasjoner under bachelorseremonien 2017.
Universitetet i Bergen og University of the South Pacific har lansert opprettelsen av et felles professorat i hav- og klimaforskning på en stor mottakelse under FNs havkonferanse.
Når antropologen Edvard Hviding neste uke drar til New York på FNs konferanse for et bærekraftig hav, er det for å styrke klimasamarbeidet mellom Norge og land i Stillehavet.
Det samfunnsvitenskapelige fakultet vil bidra sterkt innenfor alle de tre pilarene som utgjør satsingsområdet globale samfunnsutfordringer: Global helse, ulikhet og migrasjon.