Home
New phds

Warning message

There has not been added a translated version of this content. You can either try searching or go to the "area" home page to see if you can find the information there

Hjernefunn hos barn utsatt for rusmidler i fosterlivet

Eivind Sirnes disputerer fredag 2. februar 2018 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Cerebral magnetic resonance imaging in children with prenatal drug exposure -Structural and functional aspects of the opioid-exposed brain».

Main content

Stadig mer avanserte metoder for hjerneavbildning basert på MR-metodikk har gitt viktige bidrag til vår forståelse av struktur, funksjon og utvikling av hjernen. Skadelige effekter på fosteret som følge av mors alkoholbruk i svangerskapet er etter hvert velkjent, og MR-studier har vist klare sammenhenger mellom alkoholeksponering i fosterlivet og senere hjerneforandringer hos barn. Kunnskapen om hvordan bruk av andre rusmidler i svangerskap kan påvirke hjerneutvikling hos barn er imidlertid fortsatt svært begrenset. Dette doktorgradsarbeidet er en av få studier i verden med særlig fokus på hjernefunn hos barn eksponert for opioider i fosterlivet, både i form av heroinbruk og substitusjonslegemidlene buprenorfin og metadon. De to sistnevnte legemidlene gis til gravide som ledd i legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

Ved vanlig visuell vurdering av MR-bilder, slik det i praksis gjøres på sykehus i dag, kunne man ikke påvise noen økt forekomst av hjerneavvik i en gruppe skolebarn utsatt for rus- og legemidler i fosterlivet sammenlignet med en kontrollgruppe uten slik eksponering. Ved bruk av avanserte, automatiserte målemetoder, fant man derimot en sammenheng mellom opioideksponering og redusert størrelse av enkelte hjernestrukturer. Man så også, ved bruk av funksjonell MR, at de opioideksponerte barna hadde økt aktivering av frontale hjernebarkområder sammenlignet med kontroller når de løste en vanskelig oppgave som utfordret arbeidsminne og oppmerksomhet.

Utvikling av hjernen påvirkes av mange arvelige og miljømessige faktorer i et komplekst samspill hvor mye fremdeles er ukjent. Flere slike faktorer kan ha bidratt til de observerte hjerneforandringene. Studien kan derfor ikke svare sikkert på om disse forandringene har sin årsak i rus- og legemiddeleksponering i fosterlivet. Man kan imidlertid ikke utelukke at skadelige virkninger av opioider kan ha bidratt, og studien kan gi støtte til en føre var-holdning i den pågående debatten rundt hvordan LAR-behandling av gravide kan gjennomføres på en best mulig måte.

Personalia

Eivind Sirnes (f. 1977) er utdannet lege fra Universitetet i Bergen (2003). Han er spesialist i barnesykdommer og jobber som overlege ved Barne- og ungdomsklinikken, Haukeland Universitetssjukehus. Hovedveileder for doktorgradsarbeidet har vært Stein Magnus Aukland, med Irene B. Elgen, Silja T. Griffiths og Hilde S. Gundersen som medveiledere.