Hovedinnhold

Abonner på nyhetsbrev

Portrett av filosof Lars Fredrik Händler Svendsen

Aarebrotforelesningen 2022 skal holdes av Lars Fredrik Händler Svendsen

Den fjerde Aarebrotforelesningen går av stabelen 16. januar 2022 og skal holdes av filosofen Lars Fredrik Händler Svendsen. Tema for forelesningen er frihet.

UGLEPRISEN
Ugleprisen ble delt ut til UiB Collaboratory torsdag 11. november 2021.

Ugleprisen til UiB Collaboratory

– Emnet har fungert som et laboratorium for testing av ulike pedagogiske metoder for å håndtere innovasjons- og bærekraftspørsmål. Denne tilnærmingen er svært nyskapende, skriver priskomiteen i sin begrunnelse.

FORSKNING | SAMFUNNSANSVAR
Bier. UIB.

– Forskere må ta ansvar for å stanse den globale biedøden

Antallet ville bier har falt drastisk siden 1990. UiB-professor Jeroen van der Sluijs oppfordrer forskere til å ta ansvar for å redde insektene som er garantister for verdens matproduksjon.

NY MASTER i BÆREKRAFT
Harr Lewis Law og Anna Blome fikk plass på nytt masterstudie i bærekraft

Hard konkurranse om plassene til ny master i bærekraft

– Den tverrfaglige tilnærmingen til bærekraft gjorde at jeg ble ekstra interessert i å søke. Vi får en unik kompetanse som gjør oss bedre rustet til å løse problemstillinger knyttet til globale samfunnsutfordringer og klimaspørsmål.

Portrett av Lise Øvreås

Lise Øvreås ny leder i Vitenskapsakademiet

Professor Lise Øvreås er valgt til ny preses i Det Norske Videnskaps-Akademi. Hun blir den tredje kvinnen som har dette toppvervet i Forsknings-Norge.

Klimapanelets 6. hovedrapport
Flom Belgia

Global oppvarming vises over hele kloden

Menneskeskapte klimaendringer er her nå, og påvirker vær- og klimaekstremer i hver region på jorden. Enkelte hetebølger som er observert ville være usannsynlige uten menneskelig påvirkning.

Plastforskning
Lisle Lyngøyna

Konsekvenser av plast – og plastrydding

I et nytt forskningsprosjekt samarbeider NORCE, UiB og frivillige organisasjoner om å finne ut hvordan plast påvirker kystlandskap – og hva som skjer når plasten fjernes.

VERDENS FLYKTNINGDAG 2021
Migrants boarding a ship in the Mediterranean.

En verden på flukt

En ett-åring skyller i land på Karmøy. Moria-leiren i Hellas brenner til grunnen. Danmark vil sende asylsøkere til mottak i utlandet. I Syria fortsetter borgerkrigen å drive millioner av mennesker på flukt på tiende året. Verden har aldri hatt mer bruk for FNs flyktningkonvensjon enn i 2021 – året...

SDG BERGEN POLICY BRIEF #1
Edvard Hviding and Benjamin Pfeil from the University of Bergen present the first SDG Bergen Policy Brief on World Ocean Day, 8 June 2021.

Ny UiB-innovasjon for vitenskapelig rådgivning

SDG Bergen Policy Brief-serien er en ny kommunikasjonskanal for å bringe viktig forskning til politikere. Målet er at det skal fattes bedre avgjørelser tuftet på vitenskapelige råd.

VIDEREUTDANNING | KOMMUNAL LEDELSE
Executive master

UiB utarbeider Executive master i kommunal ledelse

Universitetet i Bergen utvikler en tverrfaglig master i kommunal ledelse. Første modul starter opp 2021. – Programmet treffer kommunens behov svært godt, sier universitetsdirektør og tidligere kommunaldirektør Robert Rastad.