Hovedinnhold

Abonner på nyhetsbrev

UGLEPRISEN
Ugleprisen ble delt ut til UiB Collaboratory torsdag 11. november 2021.

Ugleprisen til UiB Collaboratory

– Emnet har fungert som et laboratorium for testing av ulike pedagogiske metoder for å håndtere innovasjons- og bærekraftspørsmål. Denne tilnærmingen er svært nyskapende, skriver priskomiteen i sin begrunnelse.

FORSKNING | SAMFUNNSANSVAR
Bier. UIB.

– Forskere må ta ansvar for å stanse den globale biedøden

Antallet ville bier har falt drastisk siden 1990. UiB-professor Jeroen van der Sluijs oppfordrer forskere til å ta ansvar for å redde insektene som er garantister for verdens matproduksjon.

NY MASTER i BÆREKRAFT
Harr Lewis Law og Anna Blome fikk plass på nytt masterstudie i bærekraft

Hard konkurranse om plassene til ny master i bærekraft

– Den tverrfaglige tilnærmingen til bærekraft gjorde at jeg ble ekstra interessert i å søke. Vi får en unik kompetanse som gjør oss bedre rustet til å løse problemstillinger knyttet til globale samfunnsutfordringer og klimaspørsmål.

Portrett av Lise Øvreås

Lise Øvreås ny leder i Vitenskapsakademiet

Professor Lise Øvreås er valgt til ny preses i Det Norske Videnskaps-Akademi. Hun blir den tredje kvinnen som har dette toppvervet i Forsknings-Norge.

Klimapanelets 6. hovedrapport
Flom Belgia

Global oppvarming vises over hele kloden

Menneskeskapte klimaendringer er her nå, og påvirker vær- og klimaekstremer i hver region på jorden. Enkelte hetebølger som er observert ville være usannsynlige uten menneskelig påvirkning.

Plastforskning
Lisle Lyngøyna

Konsekvenser av plast – og plastrydding

I et nytt forskningsprosjekt samarbeider NORCE, UiB og frivillige organisasjoner om å finne ut hvordan plast påvirker kystlandskap – og hva som skjer når plasten fjernes.

VERDENS FLYKTNINGDAG 2021
Migrants boarding a ship in the Mediterranean.

En verden på flukt

En ett-åring skyller i land på Karmøy. Moria-leiren i Hellas brenner til grunnen. Danmark vil sende asylsøkere til mottak i utlandet. I Syria fortsetter borgerkrigen å drive millioner av mennesker på flukt på tiende året. Verden har aldri hatt mer bruk for FNs flyktningkonvensjon enn i 2021 – året...

SDG BERGEN POLICY BRIEF #1
Edvard Hviding and Benjamin Pfeil from the University of Bergen present the first SDG Bergen Policy Brief on World Ocean Day, 8 June 2021.

Ny UiB-innovasjon for vitenskapelig rådgivning

SDG Bergen Policy Brief-serien er en ny kommunikasjonskanal for å bringe viktig forskning til politikere. Målet er at det skal fattes bedre avgjørelser tuftet på vitenskapelige råd.

VIDEREUTDANNING | KOMMUNAL LEDELSE
Executive master

UiB utarbeider Executive master i kommunal ledelse

Universitetet i Bergen utvikler en tverrfaglig master i kommunal ledelse. Første modul starter opp 2021. – Programmet treffer kommunens behov svært godt, sier universitetsdirektør og tidligere kommunaldirektør Robert Rastad.

BÆREKRAFTSPLAN FOR NORGE
Photo of an abstract rendition of a world map.

UiB bidrar med internasjonal inspirasjon til nasjonal bærekraftsplan

SDG Bergen Science Advice har gitt innspill til den nasjonale Bærekraftsplanen for Norge. Innspillene er inspirert av Universitetet i Bergens langvarige vitenskapelige rådgivning mot FN-systemet og målrettede arbeid med 2030-agendaen.