Hjem
Arboretet og Botanisk hage, Milde

Muséhagen

Muséhagen er en botanisk perle i Bergen sentrum. I hagen finner du mange ulike arter stauder, busker og trær, i tillegg til plantehuset som stiller ut tropiske vekster.

Karene i Musehagen
Karene i Musehagen
Foto/ill.:
Siri Jansen

Muséhagen er en fredet, gammel botanisk hage med forskning, formidling og undervisning som fokusområder, og utvalget av planter stort og variert. Det er et resultat av hundre års utvikling, med stadig utprøving av nye plantearter opp gjennom tidene. I Muséhagen finnes i dag ca 3000 forskjellige arter. De fleste er hentet inn som frø fra viltvoksende arter i Norge og andre land over hele verden, men det finnes naturligvis også kulturformer, f.eks. av økonomisk viktige og særlig vakre sorter. Muséhagen er en utstilling av levende planter ved Universitetsmuseet.

Musehagen fungerer i dag som en grønn lunge for Bergens befolkning og tilreisende.

Hagen ble anlagt i årene 1897 - 1899 etter en plan av konservator dr. Jørgen Brunchorst, senere Bergen Museums direktør. Den ble ansett som en utendørs fortsettelse av de botaniske utstillingene inne i museet, som sto ferdig i 1867. 

Anlegget besto av avrundete bed, plener og hageganger, som lokalt ble omtalt som "Brunchorsts hjerte og nyrer". Stilen er den samme som vi finner igjen i Byparken, som ble anlagt i 1865. Siden er hagen omarbeidet flere ganger og bare Gamlehagen, lengst i nord, er delvis bevart fra Brunchorsts anlegg.