Hjem
Christiekonferansen
Christiekonferansen 2015

Vant skrivekonkurranse om Nordsjøen

Ingrid Fjellberg vant Christiekonferansen og Bergens Tidendes skrivekonkurranse med teksten "Havet, agurken og tryllekunsten".

Ingrid Fjellberg med premien og blomster
Ingrid Fjellberg vant 7000 kroner og abonnement på Bergens Tidende for vinnerbidraget i Christiekonferansen og Bergens Tidendes skrivekonkurranse.
Foto/ill.:
Thor Brødreskift

Hovedinnhold

– Jeg bodde i utlandet i åtte år, under hele den rødgrønne regjeringsperioden. Jeg var sjelden hjemme, og bildet jeg fikk av Norge var nokså begrenset. Fra retorikken de etablerte partiene brukte fikk jeg inntrykk av at Norge var en foregangsnasjon innen miljø og klima, forteller Ingrid Fjellberg.

Den 26 år gamle studenten i Miljø- og ressursfag kombinerte interessene for skjønnlitterær skriving og miljø- og klimaspørsmål da hun skrev årets vinnertekst til Christiekonferansens skrivekonkurranse.

– Da jeg flyttet hjem igjen til Norge i 2013 fikk jeg litt sjokk. Jeg følte meg lurt. Norge er ikke det fantastiske grønne landet jeg har fått inntrykk av utenfra. Vi har blant annet uproporsjonalt store utslipp av klimagasser, og det så ikke ut til at de etablerte partiene ville gjøre noe med det, sier Fjellberg.

Opplevelsen fikk henne til å engasjere seg i Miljøpartiet de grønne. I dag er hun nasjonal talsperson for Grønne studenter, og femtekandidat på partiets liste ved høstens kommunevalg.

 

Over førti bidrag

Nordsjøen er tema for Christiekonferansen 2015. Tidligere i år inviterte Universitetet i Bergen og Bergens Tidende (BT) unge under 30 år til å skrive om hva Nordsjøen betyr, nå og i fremtiden.

Det kom inn over førti bidrag i årets skrivekonkurranse, og det var et stort spenn i ulike sjangere.

– Vi så etter ulike kvaliteter i tekstene. Særlig viktig for oss var det å premiere skribentene som tenkte nytt, både språklig og innholdsmessig. Debatten om Nordsjøen i fortiden og fremtiden blir ofte preget av floskler, og håpet er at unge skribenter kan frigjøre seg fra dette, sa BTs kultur- og debattredaktør Hilde Sandvik da hun delte ut prisen under Christiekonferansen 29. april.

 

Den norske naiviteten

Juryen mente at Ingrid Fjellberg gjorde nettopp dette med sin tekst "Havet, agurken og tryllekunsten". Hun vant førstepremien på 7000 kroner og et årsabonnement på BT.

"Årets vinner belønnes for hennes kreative tilnærming til temaet. Språklig kombinerer hun lekent diktsjangeren med fortellende prosa. Med reiseskildringene behandles temaet på en mindre selvsentrert måte enn vanlig - det blir et nødvendig skråblikk. Den selvironiske tonen gjør mer enn bare å underholde, den forteller noe interessant om den norske naiviteten," heter det i uttalelsen fra juryen.

Skrivekonkurransen ble i år arrangert for tredje gang. Her er de tidligere vinnerne: