Hjem

Meteorologi

Hovedinnhold

Å forstå hvordan været utvikler seg, hvordan alt fra vind, stråling, regn og skyer henger sammen på kort tidsskala har alltid vært et viktig mål for instituttets forskning. Dagens datateknologi og teoretisk forståelse danner grunnlaget for å utforske atmosfæriske fenomener som fortsatt langt fra er forstått. I tillegg til å samle nye observasjoner, utvikle værvarslingsmodeller og nye observasjonsteknikker, jobber vi med å forstå de fysiske forholdene som bestemmer hvordan været blir.

Professorer i Meteorologigruppen
Jan Asle Olseth: Stråling og lokalmeteorologi
Joachim Reuder: Grenselagsmeteorologi og vindenergi
Thomas Spengler: Atmosfæredynamikk og luft-hav interaksjon
Harald Sodemann: Atmosfærens vannsyklus og atmosfæriske transportmodeller

 

 

Nyttig om vær

Ny doktorgrad
Marvin Kähnert

Hvordan fungerer egentlig værmodellene våre?

Marvin Kähnert disputerer 18.11.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Advancing the Capabilities of Numerical Weather Prediction - On the Utility of Individual Tendency Output".

NYHET | FORSKNING OG INNOVASJON
Harald Sodemann

Grunnforsking frå Bergen blir løfta opp som særleg samfunnsnyttig av EU

Ein supermodell som kan varsle tørke opptil eit år på førehand, og eit overvakingssystem for vatn i atmosfæren som kan finne ut kor snø kjem frå, er vurdert av EU til å ha så stor samfunnsnytte at dei har fått særleg finansiering for å bli utvikla vidare.

Debatt
Mann på båt foran to vindturbiner

Hvilke konsekvenser har havvind for det marine miljøet?

Onsdag 28. september diskuterte BOW regjeringens havvindsatsning med marine fagmiljøer på et arrangement i regi av Det Norske Videnskaps-Akademi. Se sendingen på YouTube.

Meteorologi
forskningsfly

Følger vannets flytur

I en storstilt flykampanje skal forskere for første gang følge vannmolekyler fra de letter fra havet til de lander som regn eller snø over Norge.

Ny doktorgrad
Astrid Nybø

Korleis påverkar havvinden store vindturbinar?

Astrid Nybø disputerer 28.10.2022 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "The impact of turbulence modelling on large offshore wind turbine response".