Hjem

Meteorologi

Hovedinnhold

Å forstå hvordan været utvikler seg, hvordan alt fra vind, stråling, regn og skyer henger sammen på kort tidsskala har alltid vært et viktig mål for instituttets forskning. Dagens datateknologi og teoretisk forståelse danner grunnlaget for å utforske atmosfæriske fenomener som fortsatt langt fra er forstått. I tillegg til å samle nye observasjoner, utvikle værvarslingsmodeller og nye observasjonsteknikker, jobber vi med å forstå de fysiske forholdene som bestemmer hvordan været blir.

Professorer i Meteorologigruppen
Jan Asle Olseth: Stråling og lokalmeteorologi
Joachim Reuder: Grenselagsmeteorologi og vindenergi
Thomas Spengler: Atmosfæredynamikk og luft-hav interaksjon
Harald Sodemann: Atmosfærens vannsyklus og atmosfæriske transportmodeller

 

Nyttig om vær

Ekstremnedbør
Atmosfæriske_elvar.jpg

Atmosfæriske elver

Når vinden transporterer store mengder vanndamp mot Norge, blir det vått. Atmosfæriske elver er forbundet med ekstremnedbør i hele landet.
Nye forskningsprosjekt
5chinese_projects

Femti millioner til samarbeid med Kina

Forskningsrådet deler ut åtti millioner til norsk-kinesisk samarbeid om klimaforskning i Arktis. Femti av disse går til Bjerknessenterets forskere.
Podcast
podcast_asgeir_sorteberg

Hvorfor skal vi stole på FNs klimapanel?

Du kan stole på konklusjonene til rapporten fordi de er basert på god og systematisk forskning.
Ny forskning
sea_ice_2021

Sjøis styrer ikke vinterværet

Det er mindre sjøis enn normalt i Arktis nå i september. De siste tiårene har lite is om høsten vært forbundet med kalde vintre. En ny studie viser at vi likevel kan vente med å forberede oss på frostnetter og skiføre.
Ny doktorgrad
peter_yu_feng_siew

Tap av sjøis har nesten ingen påvirkning på været

Peter Yu Feng Siew disputerer 27.5.2021 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Exploring Arctic-midlatitude teleconnections using observations and numerical models".