Forsknings- og innovasjonsavdelingen

Nyhetsarkiv for Forsknings- og innovasjonsavdelingen

Arqus lyser ut midler rettet mot masterstudenter, yngre forskere, øvrig vitenskapelig ansatte og forskningsgrupper. Opphold kan variere fra tre dager til tre måneder og kan gjennomføres frem til september 2022. Frist for å søke til på utlysningene er 31. oktober.
Prorektor Margareth Hagen dro opp linjene for forskningsarbeidet framover på Forsknings- og innovasjonsavdelingens (FIAs) første Forskningslunsj.
Det er mange dilemma rundt en rask endring av samfunnet for å nå målene i Parisavtalen. Ser opptaket av debattmøtet ekspertpanelet diskuterer store utfordringer og mulige konflikter mellom FNs bærekraftsmål.
Bangladesh er et av verdens mest sårbare land når det kommer til klimaforandringer. Forskere fra UiB har jobbet sammen med lokalbefolkningen rundt Sylhet, i Nord-Øst Bangladesh, for å utvikle nye metoder som kan gjøre det lettere å tilpasse seg det nye klimaet.
Klimaforsker Hans Christian Steen-Larsen har i mange år oppsøkt noen av de mest ekstreme områdene på jorden i jakten på å forbedre dagens klimamodeller. Om han lykkes med sitt nye ERC-prosjekt, vil betydningen for dagens klimaforskning være stor.
Digital kultur, arkeologi, filosofi og vitenskapsteori vil få nye internasjonale forskere til sine fagmiljø, finansiert av EU. Fagmiljøene ved Det humanistiske fakultet har fått fem av sju nye stipender til UiB i den rekordstore tildelingen fra Marie Curie-programmet.
En UiB-forsker reiser til Danmark, mens fem europeiske fremadstormende forskere kommer til UiB for å forske. De har fått tildelt Marie-Curie-stipender fra EU i samarbeid med UiBs forskningsmiljøer.
Administrerende direktør i GCE Subsea, Owe Hagesæther, råder elevene til å velge fagretning med både hode og hjerte. Han minner om at på Vestlandet har vi alltid levd av havet.
Hiroshi Matsumoto skal styrke samarbeidet mellom dei norske universiteta og Japan.
Sommerforskerskolen samler i år PhD-kandidater fra de fleste disipliner og alle deler av verden for å se på hvordan ulike styresett kan møte våre globale utfordringer.
Det banebrytende forskningsmiljøet ved Hemil-senteret feirer sine første 25 år i høst. Professor Maurice Mittelmark tar et øyeblikk for å reflektere over jobben, så langt.
Et hemmelig regnrituale er i ferd med å dø ut. Bli med når antropologene drar til Tanzania for å prøve å sikre seg filmopptak.
Utlysningen er en mulighet for postdoktorkandidater som planlegger prosjektutvikling i 2013. Frist er 15. april.
UiBs Terje Tvedt har samarbeidet med journalist Per Christian Magnus om en kritisk dokumentar som sendes på NRK 1 den 12. mars kl. 21.30.
Sentrale avsetninger på UiBs budsjett til dette området utgjorde mer enn 42 millioner kroner pr. år i perioden 2002-2005 og er økt til mer enn 76 millioner kroner pr. år i perioden 2006-2010, skriver rektor Sigmund Grønmo i et innlegg i Bergens Tidende.
Laserbehandling av muskler får idrettsutøvere til å prestere bedre, viser UiB-forskning.
Tusenvis av afrikanske kvinner får livene sine ødelagt på grunn av fødselsskader. Problemet kan unngås med enkle tiltak, mener UiB-forsker.