Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Student

Pitcher serieideer i praksis

Masterstudenter i manusutvikling for serier har vært i praksis hos ITV Studios og NRK.

Simon og Henrik presenterer "Konfliktrådet"
Foto/ill.:
UiB/Linnea Reitan Jensen

Hovedinnhold

Henrik Nitter Rugesæter, Simon Andre Kristiansen, Kristine Rørnes, Bob André Engelsen og Karoline Onsrud var i praksis hos ITV Studios i Media City Bergen, mens Sigrid Kolbjørnsen var hos NRK Drama i Oslo i to måneder. De er alle studenter på 3. semesteret i Master i manusutvikling for serier, ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitetet i Bergen, i Media City Bergen. Studentene på masterprogrammet i manustuvikling for serieformat har tett kontakt med bransjen gjennom hele studiet.

Hos ITV Studios møtte de fem studentene manusforfattere, programskapere og en dramaturg, og besøkte og ITV Studios i Oslo i en uke, hvor de jobbet med manus. Mot slutten av praksisperioden fikk de to ulike oppgaver.

Den første oppgaven var å lage et forslag til en serie som skulle kunne produseres billig, og den andre oppgaven var å lage forslag til en serie med høyt budsjett, vist i beste sendetid.

Begge oppgavene ble presentert med konseptdokumenter den siste dagen av praksisperioden:

“Det er morsomt å se ideene, hvor ambisiøse de er,

og hvor forskjellige de blir” - Eldar Nakken, ITV

“Kappløpet om Sørpolen” - Kristine presenterte sitt forslag til serien med høyt budsjett: en serie basert på virkeligheten, om kampen mellom Scott og Amundsen.

“Gråsonen” - En thrillerserie om hvor langt man kan gå før man blir lik den man jakter. Simons forslag til serie i beste sendetid.

“Sendt på landet” - Bob ville lage en serie om et barn som blir sendt på landet under andre verdenskrig, etter at foreldrene har tatt inn en politisk flyktning og blir tystet på. (bondegård i Hardanger)

“Det grønne skiftet” - Karoline la fram sitt forslag til lavbudsjettsserie. Handlingen er plassert i en kommune som er versting innen miljø. Nå har de satt seg som mål å bli best på miljø, og de skal redde planeten!

“Sokkel” - beste sendetid. En serie om kvinnene som formet Norge. Politisk aktive kvinner som har betydd mye for utviklingen av landet skulle få én episode hver i Henriks forslag.

Sigrid deltok i organiseringen av Nordiske seriedager, et årlig bransjearrangment for seireskapere, som del av praksisen hos NRK i Oslo. Blant annet en pitche-konkurranse. Dit ble det sendt inn mange forslag til nye serier, og Sigrid var med på å velge hvilke av disse som fikk komme i finalen.

- Jeg leste gjennom utrolig mange utkast, og jeg fikk også være med på en evaluering av NRK-serien «Blank». Det var to måneder med fulltidsjobb og varierende arbeidsoppgaver. Det var veldig lærerikt.

“Dere presenterer veldig originale serieforslag. Alt dette

ser ut som om det kunne vært på TV” - Eldar Nakken, ITV