Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Sigrid Gausen har en bachelorgrad i journalistikk og jobber i dag i lokalavisen Dølen

Ble gravejournalist i lokalavis

Etter å ha gjort seg ferdig med en bachelorgrad i journalistikk fikk Sigrid Gausen jobb i lokalavisen Dølen. Her bidro hun på det første samarbeidsprosjektet mellom en lokalavis, NRK og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO). Prosjektet har blitt omtalt i flere medier og blitt karakterisert som historisk.

Hovedinnhold

Jeg hadde en helt fantastisk studietid i Bergen. Byen har den perfekte sammensetningen av godt kulturliv, bra studentmiljø og fine naturopplevelser.

Hva var det beste med studietiden din?   

– Friheten, mulighetene og folkene var det beste med studietiden. Jeg hadde en helt fantastisk studietid i Bergen. Byen har den perfekte sammensetningen av godt kulturliv, bra studentmiljø og fine naturopplevelser. Jeg tilbrakte mange timer på studentkulturhuset Det Akademiske Kvarter, som var hjertet av studentkulturen og hadde mange gode arrangement. 

Hvilken stilling har du i dag og hvor arbeider du?  

– Jeg jobber i dag som journalist i Dølen, som er en lokalavis på Vinstra. Her har jeg jobbet med et graveprosjekt som heter ”Rondablikksoga”. Dette var et samarbeidsprosjekt mellom Dølen, Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK. Jeg har drevet med research, intervjuet kilder og skrevet en rekke artikler. Utenom det har jeg også jobbet som vanlig nyhetsjournalist.  

Hva gjorde du i studietiden som gjorde deg attraktiv for jobben du har i dag?   

– Jeg fikk mye erfaring gjennom praksisen på studie, hvor jeg var utplassert hos BT og NRK. Samtidig tror jeg det jeg gjorde ved siden av studiene var vel så viktig. Jeg hadde en rekke verv på Det Akademiske Kvarter som gjorde at jeg fikk erfaring med å jobbe i team og på prosjekter. Jeg involverte meg også i studentmagasinet Samviten, hvor jeg ble ansvarlig redaktør. Jeg tror det er viktig å utfordre seg selv litt; si ja til verv, bli med i en organisasjon og engasjere seg i studentpolitikken. Engasjement skinner fort igjennom på en CV.  

– Jobben jeg har i dag fikk jeg via min tidligere foreleser Per Christian Magnus. Han visste at jeg var ferdig med studiene og var på utkikk etter jobb. Han kjente meg fra studie, hvor jeg hadde engasjert meg i forelesningene og visste jeg likte en utfordring. 

Hvordan bruker du det du lærte på studiet i jobben?   

– Jeg bruker det hver dag når jeg jobber med journalistikk. Alt fra etikk til kildebehandling er noe vi diskuterte og fikk prøve mye på studie. Vi fikk også mye god undervisning i researchmetoder som jeg aktivt har brukt i ettertid. Det at vi hadde erfarne journalister som forelesere gjorde at vi fikk relevant og dagsaktuell kunnskap.  

Hvordan opplevde du samarbeid med mediebransjen under studietiden din?   

– Samarbeidet med mediebransjen var veldig bra! Det kom ofte mediefolk til forelesningene for å fortelle om sitt felt. Noen ganger ble det holdt redaksjonsmøter i klasserommet vårt for å gi direkte innsikt i hvordan det fungerer. Om man er engasjert og ”på” er det lett å skaffe seg gode kontakter i mediebransjen, også når man er student. Stedet er perfekt for å knytte nye bekjentskaper og utforske de ulike jobbmulighetene som forhåpentligvis ligger i horisonten. 

Hvordan opplevde du at du ble attraktiv for jobber gjennom studiet?   

– Jeg kunne enkelt vise til at jeg hadde en profesjonell grad. Det er godt å ha når det er mange søkere på en stilling. Det gjorde at jeg også kunne vise til at jeg hadde erfaring fra andre mediebedrifter som praktikant, at jeg hadde erfaring med redigeringsprogram og diverse utstyr. Det at foreleserne mine er flinke mediefolk og kan være referanse for meg er også en styrke.  

Hvorfor valgte du å studere journalistikk ved UiB i Media City Bergen?   

– Jeg hadde tatt en bahelorgrad i Sammenliknende politikk og var ikke interessert i å ta master. Jeg ønsket å bygge på med litt mer utdanning og har alltid likt å skrive og formidle. Journalistikk ble et naturlig valg og Bergen er verdens beste studentby - så da var det lett.  

Hvordan opplevde du å studere journalistikk i Media City Bergen - samlokalisert med mediebransje og fagmiljø?   

– Det er definitivt et sted med store ambisjoner. Som student kan man noen gang føle seg litt borte fra universitetskjernen, men man er desto nærmere arbeidslivet. Det er også et yrende fagmiljø, som gjør at man har store muligheter for å skaffe seg bred erfaring på mange felt. Jeg anbefaler å lære så mye så mulig når man studerer der. Be om ekstra kurs i redigeringsprogram (spesielt for film), lån og lær deg utstyret – fotokamera og filmkamera og ikke minst – diskuter fag med de flinke foreleserne.