Tidligere studenter mottok støtte fra Vestnorsk Filmsenter
Utviklingsstøtten hjelper de to tidligere masterstudenter med å videreutvikle seg som manusforfattere.
Hovedinnhold
Sigrid Kolbjørnsen og Jon-Åsmund Lie har begge tatt en mastergrad i manusutvikling for serier ved Universitetet i Bergen og mottok høsten 2020 utviklingsstøtte fra Vestnorsk Filmsenter. Kolbjørnsen fikk sin andre runde med støtte for å skrive en barnetv-serie, i tillegg til støtte for å gjøre ferdig en dokumentarfilm.
- Jeg er veldig glad og takknemlig for å ha fått støtte, og jeg synes det er utrolig flott at Vestnorsk filmsenter tørr å satse på nyutdannede manusforfattere her i Bergen, forteller Kolbjørnsen.
Hun har i løpet av høsten jobbet med barnetv-serien som er en adapsjon av en barnebok som kommer ut våren 2021. Den handler om magi, norrøn mytologi og kampen mot klimaendringene. De neste månedene skal Kolbjørnsen jobbe med ferdigstillingen av dokumentarfilmen (les mer her).
For Jon-Åsmund Lie var Vestnorsk Filmsenter det naturlige stedet å begynne som nyutdannet i Bergen og han forteller at han har fått god hjelp fra produksjonsselskapet Mothership, som var selskapet han hadde praksisperiode hos under studietiden.
- Prosessen har for min del vært veldig enkel. Her er det Mothership som har stått for selve søkingen. Jeg har vært i kontakt med dem helt siden jeg avsluttet praksisperioden med dem, og har siden våren 2020 jevnlig levert «onepagere» til dem etter hvert som de har fortalt hva de er på jakt etter. Jeg tok et bevisst valg om å virkelig levere hver gang de spurte om noe, forklarer Lie.
Lie forteller videre at Mothership har tatt han under sine vinger, og at de har virket genuint interessert i få han ut i bransjen. I forkant av at Lie fikk støtte fra Vestnorsk Filmsenter kontaktet Mothership han og fortalte at de ønsket å søke om støtte med prosjektet «Kopersund». Lie brukte de siste dagene av ferien sin på å jobbe med ny «onepager» og synopsis, og klarte heldigvis å få dem ferdig i tide.
- Jeg fikk vite at vi hadde fått støtte i et Zoom-møte med Vestnorsk filmsenter. Møte skulle egentlig gi dem mer kjennskap til prosjektet og meg, som nyutdannet manusforfatter, men vi fikk allerede da vite at de hadde besluttet å støtte oss – så det kom som en stor overraskelse, forteller Lie.
I likhet med Kolbjørnsen er Lie svært takknemlig for støtten han mottok fra Vestnorsk filmsenter.
- Det å jobbe med film og TV har vært en livslang drøm, og dette er et veldig viktig steg mot noe som jeg før har sett på uoppnåelig. Jeg føler nå at jeg er på rett plass, og det er dette jeg skal drive med. Det viser også at det går an å holde på med dette i Bergen. Det at Vestnorsk Filmsenter er villig til å satse på nyutdannede talenter som vil inn i bransjen viser at de ønsker å beholde kunnskapen her og er derfor med på å bygge opp miljøet i Bergen, og jeg er utrolig takknemlig for at de har valgt å satse på oss.
Både Kolbjørnsen og Lie opplevde studietiden ved Institutt for informasjons- og medievitenskap som lærerik og spennende. Begge to trekker spesielt fram hvordan de ble kjent med bransjen gjennom studiene.
- Det som har rustet meg mest til å jobbe i feltet er nok det tette samarbeidet UiB har med bransjen, og godene vi har kunne høste av det. At bransjefolk forteller oss at bransjen har bruk for oss, at det finnes jobber – det har vært motiverende, sier Lie.
Videre legger de begge vekt på at to år med trening og veiledning i håndverket har rustet dem godt for arbeidslivet. Både Kolbjørnsen og Lie har råd til nåværende og kommende studenter.
- Jeg vil anbefale å jobbe målrettet. Bruk tiden på studiet til å lære så mye som mulig, og test gjerne ut sjangere du er interessert i. Prøv også å bli kjent med bransjen! Og ikke minst, skriv historier som inspirerer deg – og let etter historier over alt, råder Kolbjørnsen.
Lie fremhever at det er viktig å stole på hverandre, og at man ikke må ta kritikk personlig.
- Snakk med de andre om prosjektet ditt, spør om råd, tips, forslag til å løse et problem du sliter med, hva som helst! Å få andres tanker og innspill er uvurderlig.
Les mer om masterprogrammet i manusutvikling her.