Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap
Studier

De er de første i Norge som fullfører bachelorgrad i kunstig intelligens

Aurora, Elise, Khalil og Ludvik er blant de aller første i landet som fullfører en bachelorgrad i kunstig intelligens. - Det føles godt å være utdannet innenfor et såpass aktuelt fagfelt, sier Elise Skilbred Langerød.

Bachelor i KI
Foto/ill.:
Anna Pacholczyk

Hovedinnhold

Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB var først i Norge med å kunne tilby en bachelorgrad i kunstig intelligens. Ved oppstarten i 2021 hadde programmet hele 156 førsteprioritetssøkere.

- Bachelorprogrammet i kunstig intelligens var og er fortsatt svært populært. For tre år siden ble 30 studenter tatt opp, og i fjor tok vi opp nesten 50. Den store interessen understreker den økende etterspørselen etter fagfolk med ekspertise innen AI, sier studieleder Joakim Dahl Haaland.

Denne oppfatningen deles også av instituttleder Marija Slavkovik ved Infomedia. Under en samtale med NRK i april, påpekte Slavkovik:

- Vi etablerte studiet før det ble populært. Vi forutså viktigheten av kunstig intelligens, og regjeringens KI-strategi fra 2020 understreket behovet for kompetanse innen dette feltet.

Oppfylte forventinger

I 2021-kullet var det 22 mannlige og 8 kvinnelige studenter. Khalil Ibrahim, Elise Skilbred Langerød, Aurora Eriksen Ingebrigtsen og Ludvik Olai Slipersæter begynte på studiet med store forventninger.

- Da jeg startet studiet, forventet jeg å dykke dypt inn i AI-teknologi og lære hvordan den løser reelle problemer. Mine forventninger om teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter har blitt mer enn oppfylt. Gjennom fremragende undervisning, hands-on prosjekter og samarbeid med industrien har vi lært å utvikle algoritmer, forstå etiske implikasjoner og se hvordan AI kan forbedre sektorer som helsevesen, transport og utdanning, sier Khalil.

 

Khalil Ibrahim
Foto/ill.:
Anna Pacholczyk

Studentene understreker at de antok at studiet ville være utfordrende.

- Det stemte bra siden det har vært krevende til tider, men jeg liker å utfordre meg selv og lære mye nytt. Dermed har det hovedsakelig vært veldig spennende. Jeg har vært veldig fornøyd med å ha valgt dette studiet, sier Elise.

Aurora legger til:

- Jeg oppdaget raskt at selv om pensum kan være tungt til tider, er det annerledes når du jobber med et fag du interesserer deg for.

På spørsmål om hvordan det er å være en del av den første generasjonen med en bachelorgrad i kunstig intelligens, svarer Ibrahim:

- Det føles utrolig spennende og givende. Det er en unik mulighet å være i et raskt utviklende felt med potensiale til å forandre verden. Jeg føler både ære og ansvar for å bidra til denne revolusjonen, noe som gir meg motivasjon til å lære og vokse.

Flere av studentene har planer om å spesialisere seg videre på masternivå. Før det neste akademiske året begynner, skal noen av dem, som Aurora, jobbe: - I sommer skal fortsette å jobbe deltid i ett fintech- (finansteknologi-, red.anm) selskap som systemkonsulent. Der får jeg brukt mye av det jeg har lært på studiet i praksis.

- De studentene i vår første kohort er definitivt pionerer. Vi er svært stolte og gratulerer alle som har fullført studiet. Samtidig håper vi at flere av de vil komme tilbake til oss til høsten for å starte på mastergraden, understreker Marija Slavkovik.