Hjem
Internasjonalt senter
Internasjonalt utdanningssamarbeid

Millionstøtte til transatlantisk samarbeid

Universitetet i Bergen får støtte til samarbeid med et av USAs fremste statsvitenskapelige miljø og til praksis innen journalistikk i verdens mest spennende politiske trykk-koker: Washington D.C.

Capitol
Capitol Hill er setet for den amerikanske regjeringen. Stormingen av kongressen skjedde her 6. januar 2021.
Foto/ill.:
Foto/ill.: Colourbox

Hovedinnhold

Det er to fagmiljø ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet som har fått innvilget støtte i UTFORSK-programmet til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir). Prosjektene gir et godt utgangspunkt for å etablere varige samarbeidsrelasjoner med institusjonene i USA.

Gravejournalistikk i Washington D.C.

Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), som er den del av Institutt for informasjons- og medievitenskap, har fått støtte til prosjektet Bridging Investigative Journalism (BRIJ).

– Hvert år får fem journaliststudenter fra American University i Washington D.C bytte plass med fem av våre masterstudenter i journalistikk i Bergen. I løpet av oppholdet deltar studentene i undervisningen, møter forskere, samt besøker redaksjoner og selskaper innenfor medieteknologi: Både teori og praksis, sier senterleder Per Christian Magnus ved SUJO.

Åtte studenter i undersøkende journalistikk ved American University var en del av teamet som i år ble tildelt den prestisjetunge Pulitzer-prisen for Washington Post sin dekning av Kongress-angrepet i 2021. Prosjektet ble ledet av gravenestoren John Sullivan, som også skal bidra til BRIJ-samarbeidet.

Programmet inkluderer samarbeid med US-Nordic Press Center (US-NPC) i Washington D.C. Senteret startet opp våren 2022, og drives av den erfarne diplomaten Berit Enge, som selv har bakgrunn fra norsk representasjon i Washington, Tokyo og den norske FN-delegasjonen i New York. Senteret er et faglig møtepunkt for nordiske journalister som arbeider i den amerikanske hovedstaden.

– Her skal studentene bo under oppholdet og vi regner med de vil nyte godt av det gode nettverket. Både i Norden, men ikke minst inn mot amerikansk politikk og ledende amerikanske redaksjoner, sier Magnus.

Politisk betente tema

Ved Institutt for sammenlikende politikk har de fått støtte til prosjektet The Politics of Contestation in Europe and the US (CONTEST). Det er professor Michaël Tatham som har ledet initiativet til samarbeid med University of North Carolina at Chapel Hill.

- Prosjektstøtten vi nå har fått byr på unike muligheter for studenter og stab ved våre to læresteder. Vi ser fram til hva dette samarbeidet bringer, sier instituttleder Leiv Marsteintredet ved sammenliknende politikk.

Gjennom student- og forskerutveksling, og utvikling av et nytt felles emne, vil studenter ved UiB og Chapel Hill få nye muligheter til å studere hvordan den politiske kampen rundt betente tema som populisme, ulikhet, klima og immigrasjon har utviklet seg over tid.

- Dette forskningsfeltet er viktig for en bedre forståelse av våre samfunn og politiske systemer. Vi forsøker alltid å finne nye måter å berike studentenes læringsutbytte. Så dette er en fantastisk mulighet for bergensstudenter til å oppleve livet ved et ledende amerikansk universitet, og for amerikanske studenter å få en smak av Skandinavia, i Bergen-stil. Vi er også veldig glade for at prosjektet dekker alle læringsnivåer: fra BA til MA hele veien til PhD-nivå, forteller prosjektleder Michael Tatham.

UNC Chapel Hill har et av USAs fremste statsvitenskapelige miljøer. Det eksisterer allerede gode faglige koblinger og samarbeid mellom fagmiljøene. I 2016 gav professor Liesbet Hooghe og Gary Marks ved Chapel Hill den prestisjetunge Rokkanforelesningen ved UiB.