Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
For alle førsteårsstudenter på bachelor- og integrerte masterprogram

Mentorordningen ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet

Mentorordningen er et tilbud til alle våre nye studenter som begynner på et bachelorprogram eller integrert masterprogram. Ordningen har som mål å bidra til et godt faglig og sosialt miljø blant studentene.

Mentorordning for førsteårsstudenter

Produsent:
Arnt Brandseth

Hva er mentorordningen ved MatNat?

Som ny student vil du bli plassert i en gruppe på rundt 20-30 andre studenter fra samme studieprogram. Denne gruppen ledes av 1-2 mentorer, og dere vil følge hverandre gjennom hele første studieår. Gjennom sosiale arrangement, møter med tema som studieteknikk, eksamen- og stressmestring samt tenke fremover på studie og karriere vil mentorordningen gi deg som student de verktøyene og ferdighetene du trenger for å håndtere rollen som student. I samme slengen får du etablert både faglige og sosiale nettverk på matnat!

Mentorordningen er noe vi organiserer fordi vi ønsker at våre studenter skal trives, føle de har kontroll over livet som student og mestre studiet de har startet på.

Hvem er mentorene?

Hver mentorgruppe har rundt 1-2 mentorer som er mer erfarne studenter på samme studieprogram. Disse er tilgjengelig for å dele sine erfaringer i studie, men også sine erfaringer som student. Mentorene deler ærlig sine erfaringer, både suksesser og nedturer. Det er lav terskel for å ta opp spørsmål og rådføre seg med sin mentor. Mentorene har taushetsplikt.

Hvorfor bør du benytte deg av tilbudet om mentor?

Det er i mentorordningen du møter dine medstudenter som du vil bli godt kjent med og forhåpentligvis noen du leser fag bra sammen med. Gjennom møtene med mentorgruppa vil du få mye informasjon du ellers ville brukt tid på å lete opp eller i verste fall oversett. Når du møter dine medstudenter jevnlig har dere mulighet til å høste erfaringer fra hverandre, og ikke minst fra en erfaren student på samme studieprogram, mentor. Innsikten og kunnskapen du får vil gjøre studiehverdagen din enklere og mest sannsynlig vil du bli en del av et støttende og inkluderende fellesskap.

Gjennom mentorordningen har det vist seg at:

• Studentene trives bedre
  • Studentene er tryggere på studievalg
  • Studentene har økte ambisjoner og planlegger mer langsiktig
  • Studentene deltar mer aktivt undervisningen
  • Studentene bruker mer tid på campus og på instituttnære arealer
  • Kjenner studenter i større grad på videregående kull
  • Mer tilbøyelig til å inkludere andre studenter som ser ensomme ut

Hvordan er mentorordningen organisert?

På MatNat er mentorgruppene fordelt etter studieprogram med rundt 20-30 studenter per gruppe. I studieåret 2020-2021 har vi 35 aktive mentorgrupper på fakultetet med til sammen over 900 studenter!

Mentorordningen foregår hovedsakelig gjennom møter med mentorer og mentorgruppene. Disse møtene har ulike tema og målsetninger som er satt av fakultetet, mentorene og etter ønske fra studentene selv. Tema for de ulike møtene har fokus på å gi studentene de verktøy og ferdigheter de trenger for å bli gode studenter og legge til rette for refleksjoner om hva som er forventet av dem som studenter, hva de kan forvente av universitetet og bevisstgjøre dem på avgjørende holdninger til læring, utfordringer knyttet til ensomhet og universitetskulturen. Den underliggende målsetningen for alle møtene er å bygge opp et sosialt nettverk mellom studentene slik at de bruker hverandre faglig og sosialt i større grad. Man møtes i mentorgruppen rundt hver 2-3 uke i løpet av første semester og møtene med mentor varer vanligvis i 1 time og 45 minutter.

I mentorordningen vil studentene blant annet få bedre kunnskap om:

• Hvordan trives som student, og få en oversikt over hvilke tilbud man har som student
  • Hvilke ferdigheter de tilegner seg gjennom studiene
  • Hvordan mestre eksamen
  • Hvordan tenke økonomi som student
  • Mulige karriereveier etter endt studie
  • Viktigheten av god søvn og døgnrytme

Hvordan kan jeg bli med i en mentorgruppe?

Alle førsteårsstudenter på bachelor- og integrerte masterprogram som registrerer seg gjennom I GANG blir automatisk en del av ordningen. Er du førsteårsstudent og ikke en del av ordningen er det ikke for sent, alle førsteårsstudenter på et lavere grad-studie har rett på en plass. Ta kontakt med studie.matnat@uib.no dersom du ønsker å bli plassert i en mentorgruppe!

Lyst til å jobbe som mentor?

Som studentmentor har du sammen med en annen student ansvar for å lede din mentorgruppe gjennom ulike prosesser og aktiviteter, ca. hver 14. dag, gjennom hele det første studieåret. Fokuset er å hjelpe de nye studentene til å komme godt i gang med sin utdannelse, både faglig og sosialt.

Mentor skal ærlig dele sine erfaringer, både suksesser og nedturer, med sine studenter og svare på spørsmål rundt studentlivet. Mentor skal kunne svare på henvendelser på epost, meldinger eller på gangen, men skal ikke fungere som en studieveileder. Mentor skal i de fleste tilfeller henvise til hvor studentene kan få svar eller hjelp av eksperter.

Mentor sin hovedoppgave er å være en prosessleder i mentormøtene og tilrettelegge for at det dannes et sosialt nettverk i mentorgruppen, men mentor har også noen tilleggsoppgaver som er kort beskrevet her.

Dine arbeidsoppgaver som studentmentor er:

- Delta i mottaket (studiestart) uke 33

- Planlegge og gjennomføre møter med klassen/ mentorgruppen gjennom høst- og vårsemesteret, ca. hver 14. dag

- Delta i kontaktmøter med instituttet og programmøter med studieveileder

- Delta på erfaringsutvekslingsmøter med andre studentmentorer på fakultetet

- Delta i evalueringsmøter og skrive korte rapporter/referater fra møtene med mentorgruppen

Se denne filmen for hvordan studentmentorer 2019/2020 har opplevd jobben.

Stilling som studentmentor for studieåret 2020/2021 ved MatNat vil bli publisert på MittUiB i løpet av våren. Følg med!